NOU: Premierul Ciucă a anunțat noi măsuri pentru reducerea prețului la gaze și energie

by | 18 Jan 2022 | Economie

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni seară că guvernul va lua o serie de măsuri pentru scăderea facturilor la gaze și curent prin OUG. El a explicat că, în urma unui acord al coaliției, plafonul la energie electrică şi la gaz va scădea, iar limita de consum va creşte.

Am reuşit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei/kw. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 la 500 de kW pentru care se calculează acest preţ. Practic, reiese o compensare de 0,291 lei/ kW, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

Acesta a precizat că, de asemenea, pentru IMM-uri, pentru consumatorii economici mari prețul va fi plafonat la 1 leu/kW.

La gaz, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei/kW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de kW. De asemenea, se va aplica un discount de 40 la sută, de la 33% la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei/kW, a mai precizat premierul.

Premierul a mai spus că facturile emise greșit vor fi recalculate iar oamenii nu vor fi penalizați.

Am luat decizia ca toate facturile emise greşit să fie stornate şi retrimise, fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţ. Este vorba de aproximativ un milion de facturi greşite, a explicat premierul.

Se aplică de la 1 februarie la 31 martie. Impactul bugetar este de 3 miliarde de lei. Sunt 1 milion de facturi trimise greșit. Nu se renunță la liberalizarea pieței, a mai spus Ciucă.

Amenzi pentru neacordarea compensației de la stat și neplafonarea prețurilor

ANRE a amendat Enel Energie și Enel Energie Muntenia cu 400.000 de lei (câte 200.000 fiecare) pentru că nu au emis facturi clienților beneficiari ai schemei de sprijin prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, pentru consumul de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021.

Vineri, ANRE a anunțat că a amendat Electrica Furnizare și Gaz Vest în scandalul facturilor la energie și gaze tot cu câte 200.000 lei.

ANPC a anunțat luni că a finalizat alte 22 de acțiuni de control la companii furnizoare de energie electrică și gaze naturale pentru necalcularea corectă a facturilor, în urma cărora a aplicat alte 10 amenzi contravenționale în valoare de 195.000 lei. La aceste amenzi s-a adăugat și măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading