Nu războiul din Ucraina este cauza principală a crizei energetice din Europa

by | 5 Aug 2022 | Economie

Expert francez în energie explică motivele reale ale crizei energetice pe care europenii o trăiesc astăzi.

Într-un interviu acordat cotidianului Le Figaro, expertul francez în politici energetice Fabien Bouglé, autorul cărților „Turbinele eoliene, partea întunecată a tranziției ecologice” (Éoliennes, la face noire de la transition écologique) și „Energia nucleară, adevărurile ascunse” (Nucléaire, les vérités cachées) a declarat:

„Recuperarea industrială post-covid din 2021 a avut loc în momentul scăderii producției turbinelor eoliene din Germania (-14% în 2021). Această situație a forțat Germania să-și crească puternic producția de energie electrică folosind centralele sale pe gaz și pe cărbune, ceea ce duce la o explozie a cererii pentru acești combustibili fosili.”

Bouglé a fost audiat în 2019 de comisia de investigație a Adunării Naționale Franceze privind energia regenerabilă, iar cărțile sale au fost comentate pe larg în țara sa de origine. Pentru el este clar că „acest șoc al prețului ridicat la gaz și electricitate pe care îl trăim nu se datorează războiului din Ucraina, ci are rădăcinile în desfășurarea tot mai mare în Europa a energiei regenerabile intermitente”.

„Problema riscului întreruperilor de curent în Franța nu datează războiului din Ucraina, în mai multe rânduri în ultimii ani, RTE, filiala EDF responsabilă cu transportul energiei electrice, a avertizat cu privire la potențiale riscuri de întrerupere a curentului electric”, spune Bouglé. în acest interviu.

După cum explică el, Franța „a angajat sume nebunești de bani pentru energiile regenerabile iar în același timp, a neglijat întreținerea și dezvoltarea centralelor noastre nucleare. Opririle reactoarelor nucleare din cauza problemelor de coroziune sunt o consecinta a acestei situatii. În 2021, țara noastră era exportator de energie electrică; anul acesta va trebui să importam mult. Lipsa de viziune pe termen lung a liderilor noștri, întrucât nu au văzut această criză energetică venind, deși a început cu mult înainte de războiul din Ucraina, ne-a condus într-o situație absurdă în care va trebui să luăm în considerare raționalizarea energiei electrice pentru prima dată în 40 de ani.”

„Răzgândirea președintelui Frantei, în ceea ce privește energia nucleară, este mult prea recentă pentru a produce efecte imediate”, spune Bouglé, adăugând că „de 10 ani, am făcut multe alegeri proaste, cum ar fi vânzarea turbinelor Alstom și Arabelle (către General Electric din SUA, cu aprobarea ministrului Economiei de atunci Emmanuel Macron), creșterea semnificativă a surselor de energie electrică regenerabilă intermitentă precum turbinele eoliene, închiderea centralei nucleare Fessenheim, pierderea viziunii pe termen lung în politica noastră energetică și distrugerea expertizei noastre industriale.”

Centrala electrică de la Fessenheim a fost închisă definitiv în 2020, după 42 de ani de funcționare. Conform unei legi din 2015 „privind tranziția energetică pentru o evoluția verde”, care a cerut o reducere a ponderii energiei electrice din energia nucleară în favoarea surselor regenerabile, Fessenheim a fost prima centrală nucleară care a fost închisă înainte ca președintele Emmanuel Macron să promită în timpul campaniei prezidențiale din 2022 că va reinvesti în energie nucleară și că, dacă va fi reales, Franța va construi noi reactoare.

Dar, între timp, Bouglé spune despre situația energetică actuală a Franței: „În 2021, am fost autosuficienți și chiar am beneficiat de un excedent al balanței comerciale de 43 terawatt-oră (diferența dintre exporturile noastre și importurile noastre în Europa). Cu toate acestea, acum importăm 10 terawatt-oră din Germania și Belgia, în timp ce până în 2019 aveam un sold excedent cu aceste țări (6 terawatt-oră în 2018, de exemplu). Aceasta înseamnă că închiderea orașului Fessenheim – care a oferit vecinilor noștri electricitate decarbonizată – a contribuit la dependența noastră de Germania și în special de electricitatea pe bază de cărbune.”

Bouglé adaugă că Germania „vede creșterea facturii de energie electrică [a Franței] într-o lumină foarte pozitivă, deoarece este sinonimă cu o scădere a competitivității companiilor [franceze]. Într-un document intern, Agora Energiwende [think tank ce se ocupă cu tranziția către energia verde] a prezis în urmă cu câțiva ani că scăderea energiei nucleare franceze va asig ura competitivitatea centralelor germane pe cărbune. Și aici suntem acum.”

Odată cu îmbătrânirea flotei nucleare EDF a Franței, opririle de întreținere s-au multiplicat recent, iar în acest moment, centralele nucleare franceze funcționează la aproximativ 50% din capacitatea lor, ceea ce alimentează criza energetică și în țările vecine.

Paradoxul este că dezvoltarea turbinelor eoliene și a panourilor solare duce la revenirea la combustibilii fosili în Franța. „Ar trebui să fim chiar mai dependenți de centralele pe combustibili fosili până în 2022. Conform cifrelor din bilanţul RTE 2021, producţia de energie electrică din combustibili fosili în Franţa a fost de 8% în 2021. Aceasta este o ușoară creștere față de 2020, cu o dublare a generație pe cărbune.”

Într-adevăr, din moment ce energia eoliană și solară sunt intermitente și energia nucleară nu permite o creștere sau scădere rapidă a producției, „cu cât sunt instalate mai multe turbine eoliene, cu atât mai multe centrale electrice pe gaz sau pe combustibil fosil trebuie planificate ca o completare a acestora. ”

„De aceea este complet iluzoriu să credem că ne vom reduce dependența de combustibilii fosili prin dezvoltarea de energii regenerabile intermitente”, continuă Fabien Bouglé, și de aceea „companii de gaz și petrol precum Engie și TotalEnergie investesc masiv. în energii regenerabile intermitente pentru a-și consolida piața de combustibili fosili pe termen lung.”

Expertul în energie concluzionează că „este, prin urmare, o minciună totală să spunem că vom intensifica dezvoltarea turbinelor eoliene pentru a compensa sfârșitul furnizării de gaze rusești”.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading