O firmă de casă a PNL primește un contract de 600 milioane euro fără licitație

by | 2 Jun 2021 | Economie

PSD a cerut, miercuri, Guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca o singură firmă privată, GSP Power, despre care susține că a fost „implicată puternic în susţinerea candidaturii şi alegerea actualului primar PNL de la Constanţa, Vergil Chiţac”, să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR alocate capitolului Energie, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

„PSD denunţă categoric maniera obscură în care firme prietene de partid ale PNL îşi umflă buzunarele, în dauna interesului general. Odată-n plus se face proba că ceea ce ar fi trebuit să fie un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă este, în viziunea şi aplicarea guvernului PNL-USRPLUS-UDMR, doar un instrument de îmbogăţire ilicită şi imorală a clicii de partid, de mituire a administraţiilor „de dreapta”- primari şi/sau preşedinţi de CJ – pentru influenţarea rezultatelor alegerilor interne de partid. Practic, guvernul Cîţu şi complicii săi folosesc bani publici pentru propriile interesele politic-personale”, precizează sursa citată.

PSD susține că aproape 600 de milioane de euro din PNRR, bani fără licitaţie, respectiv o treime din fondurile alocate capitolului Energie, „sunt daţi cu dedicaţie de guvernul premierului PNL către sponsorul PNL din campania electorală pentru alegerile locale din septembrie 2020”.

„Premierul Florin Vasile Cîţu reuşeşte astfel sinistra performanţă să-l surclaseze pe fostul prim-ministru Ludovic Orban, care – în decembrie 2019 – se grăbea să dea 300 de milioane de euro din fondul de rezervă al guvernului unui alt sponsor notoriu al PNL – fraţii Micula – fapt ce a contribuit la aruncarea în aer a deficitului bugetar şi a accelerat îndatorarea ţării la costuri mărite. Acum se explică de ce guvernul Cîţu a ţinut ascuns PNRR! Românii nu trebuiau să afle despre combinaţiile sulfuroase dedicate finanţatorilor de partid înainte de depunerea oficială a documentelor la Comisia Europeană, pentru că scandalul public generat le-ar fi compromis”, mai susține PSD.

Capitolul Energie din Planul Național de Redresare și Reziliență prevede două proiecte pilot care să demonstreze fezabilitatea economică și tehnică a hidrogenului, ambele urmând să fie derulate cu compania românească privată GSP Power, unul în Constanța, iar celălalt în Mehedinți, județul de baștină al ministrului Energiei. Valoarea totală a celor două proiecte se ridică la 585 de milioane de euro. Nu e clar cum a ajuns compania magnatului Gabriel Comănescu să fie unica firmă privată menționată expres in capitolul elaborat de Ministerul Energiei din PNRR.

De altfel, în document nu se face referire la vreo licitație sau procedură de selecție prin care să fi fost aleasă GSP.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Cristian Ghinea, a spus miercuri, în conferința de presă de prezentare a PNRR, că nu știe cum a ajuns compania GSP să fie menționată în Plan, cu alocări de sute de milioane de euro fără licitație, susținând că proiectul respectiv a fost depus de Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu (PNL).

”Nu am cum să vă spun pentru că nu știu, este un proiect depus de Ministerul Energiei și vorbim de două proiecte inovatoare ale Romgaz în consorțiu cu Siemens și acea companie. Colegii de la Ministerul Energiei vor trebui să explice tehnic acea intervenție. Dacă nu se face acest lucru va fi înlocuită acea intervenție”, a spus Ghinea, întrebat cum a ajuns o companie privată ca GSP să apară în PNRR, fără licitație.

Etichete: PNL

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

LoadingCele mai cititeTe-ar putea interesa

Loading


Loading