OMV – profituri uriașe pe spinarea noastră. Profitul net a crescut de cinci ori

by | 11 Nov 2022 | Economie

Grupul energetic românesc OMV Petrom (BVB: SNP) a raportat un profit înainte de impozitare pentru trimestrul 3 de 5.302 milioane lei (peste 1 miliard EUR), „semnificativ peste” (de aproape șapte ori mai mare) cel raportat în aceeași perioadă a anului 2021 (827 milioane). Impozitul pe venit s-a ridicat la 793 milioane lei, în timp ce cota efectivă de impozitare a fost de 15% în trimestrul 3 din 2022 față de 16% anul trecut, conform unui raport al Bursei de Valori București.

Venitul net atribuibil acţionarilor societăţii-mamă a fost, în consecinţă, de 4.510 milioane lei (900 milioane euro), în creştere de la 1. 696 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut sau mai simplu, de 5 ori mai mult.

Pentru toată perioada ianuarie-septembrie, profitul net a fost de două ori mai mare: 9,2 miliarde lei (1,8 miliarde euro).

La nivel de grup, rezultatul din exploatare a fost de 10,1 mld lei, în contextul fără precedent al prețurilor mărfurilor crescute și volatile, generate de contextul geopolitic, spune raportul. Valoarea investițiilor a fost de 2,3 mld lei, în creștere cu 25%, iar contribuția la bugetul de stat a crescut la aproximativ 15 mld lei, aproape dublu față de anul trecut, spun reprezentanții companiei. Total taxe directe de 7,1 mld lei, de peste 5,5 ori mai mari, creștere determinată în principal de nivelul mai ridicat de taxare pentru gazele naturale și taxa recent introdusă pe electricitate

Compania a acuzat taxe extraordinare costisitoare și efectele negative ale reducerii voluntare a prețului combustibilului (jumătate din cei 0,5 lei pe litru convenit cu Guvernul).

Introducerea „taxei de solidaritate” (impozitul pe profit excepțional) de la 1 septembrie a avut, într-o singură lună, un impact negativ asupra rezultatelor OMV Petrom de 120 de milioane de euro pe segmentul de rafinare și marketing și de 110 de milioane de euro pe segmentul de explorare și segment de producție, a anunțat Alfred Stern, șeful principalului acționar al companiei, grupul austriac OMV.

Totodată, respectarea voluntară de către OMV Petrom a reducerii prețurilor la carburanți, prelungită până la sfârșitul anului, a afectat negativ rezultatele companiei românești, potrivit CEO-ului Christina Verchere, cu 50 de milioane de euro (4,5% din profitul net) în trimestrul al treilea.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading