Petrolul rusesc îl înlocuiește pe cel al Arabiei Saudite în India

by | 9 Aug 2022 | Economie

Cota Rusiei pe piața petrolieră din India crește în detrimentul importurilor saudite, relatează Bloomberg, remarcând că petrolul rusesc s-a vândut cu o reducere considerabilă față de țițeiul saudit.

Rusia a devenit al doilea cel mai mare furnizor de petrol al Indiei în iunie, după Irak, care a rămas cel mai mare furnizor de petrol al subcontinentului.

India și China au devenit piețe cheie pentru petrolul rusesc după invazia Ucrainei, Europa începănd să-și reducă achizițiile. UE intenționează să suspende toate importurile de țiței și combustibili rusești până la sfârșitul anului, când va intra în vigoare embargoul.

China și India au fost fericite să absoarbă o parte din țițeiul pe care Europa îl evită, ambii giganți asiatici depind de importuri pentru consumul lor de energie. În iulie, cele două reprezentau 55% din exporturile rusești de petrol maritim.

Schimbarea aprovizionării cu petrol a fost deosebit de marcantă în India, tară care se bazează pe țițeiul importat pentru aproximativ 85% din consumul său. Anul trecut, Rusia a fost departe de cei mai buni furnizori ai subcontinentului: s-a clasat pe locul nouă. Acum, datorită prețului mai mic lucrurile arată foarte diferit.

„Rafinăriile indiene vor încerca să pună mâna pe cel mai ieftin țiței posibil care funcționează cu configurațiile lor de rafinare”, a declarat Bloomberg, citând pe analistul pieței petroliere Vandana Hari.

„Țițeiul rusesc este căutat deocamdată. Saudiții și irakienii nu pierd în totalitate pentru că direcționează petrolul către Europa”, a adăugat Hari.

Într-adevăr, producătorii de petrol din Orientul Mijlociu au fost alternativa naturală pentru cumpărătorii europeni, alături de producătorii americani căutând să înlocuiască țițeiul rusesc.

Etichete: petrol

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading