Premierul Nicolae Ciucă recunoaște că guvernul a făcut o greșeală plafonând prețul lemnului de foc. Acum se cumpără doar de pe piața neagră.

by | 3 Nov 2022 | Economie

Premierul Nicolae Ciucă a recunoscut, miercuri, că guvernul său a făcut o greșeală atunci când a decis să limiteze prețul lemnului de foc la 400 de lei pe metrul cub și, în același timp, a anunțat că vor fi luate măsuri corective.

„La Ministerul Protecției Mediului au pregătit o analiză cât costă un metru cub de lemn la Romsilva. Prețul mediu pe care l-am luat în calcul la luarea deciziei a fost de 200 de lei/metru cub și ne-am gândit că plafonul de preț de 400 de lei acoperă într-o oarecare măsură cheltuielile implicate în procesul de furnizare a lemnului de foc”, a declarat premierul.

„S-a dovedit că acest lucru are prea puțin de-a face cu realitatea, așa că luăm măsuri corective. Suntem gata să recunoaștem când greșim și să facem demersurile necesare”, a declarat Nicolae Ciucă.

După cum se știe, limitarea prețului lemnului de foc a fost atacată din toate direcțiile de la introducerea plafonului de preț și a dispărut și de pe rafturile magazinelor împreună cu brichetele și peleții, întrucât comercianții nu erau dispuși să vândă lemnul de foc sub prețul achiziție.

Măsura creează o situație de penurie și urgență în țară, mai ales în acele regiuni și zone de șes în care lemnele de foc pot fi transportate doar de la distanță. În același timp este foarte probabil ca tăierile ilegale d elemn sa se înmulțească, cetățenii fiind nevoiți săcumpere de pe piața neagră lemn dacă nu au de unde.

Oamenii din industrie au trimis până acum numeroase mesaje către guvern subliniind că nu este sustenabilă plafonarea prețului atâta timp cât pentru obținerea peleților și brichetelor fabricile plătesc prețuri la energie de 3-4 ori mai mari ca anul trecut iar tăierea și transportul lemnelor din păduri costă mult mai mult acum din cauza prețurilor mari la combustibili și energie.

Doar norocul unei toamne foarte calde a făcut ca oamenii să nu sufere că au rămas fără lemne în pragul iernii, dar e un nororc care și-a atins limitele. Winter is coming!

Etichete: Nicolae Ciucă

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading