Președintele Consiliului IMM, Florin Jianu: atâta inabilitate ca la ministrul Econonomiei, nu am mai văzut niciodată

by | 23 Apr 2021 | Economie

„Dl. ministru al Economiei a făcut o prezentare in extenso, preluată de toată presa, pentru că e normal, e declarația unui ministru, în care ne spunea ce bine o să fie în Grecia și cum o să se deschidă sezonul în Grecia. Atâta inabilitate nu am mai văzut niciodată. Tu ești ministrul Turismului din România. Tu trebuie să-i păstrezi pe turiști în România și să aduci turiști din străinătate” – a spus președintele Consiliului IMM, Florin Jianu. El s-a referit la anunțul ministrului Econonomiei, Claudiu Năsui, potrivit căruia a discutat cu oficialii eleni pentru a se asigura că turiștii români vor putea merge în Grecia, în vacanță.

CNIPMMR menționează că „măsura care viza acordarea de vouchere de vacanță pentru personalul din sectorul public și care urma să susțină turismul intern a fost eliminată de către Guvern prin OUG nr.8/2021”.

Organizația patronală critică Ministerul Economiei și pentru nivelul redus al implementării ajutoarelor de stat COVID.

Concluziile la care s-a ajuns în urma analizării celor 57 de măsuri propuse de Ministerul Economiei, antreprenoriatului şi Turismului pentru mediul economic sunt următoarele:

I. 55 dintre măsurile analizate au stadiu de implementare 0%, ministerul neinițiind niciun demers pentru punerea lor în aplicare, cum ar fi:

 • granturi pentru investiții pentru microîntreprinderi;
 • granturi pentru sporirea competitivității IMM-urilor;
 • acordarea de ajutoare de minimis în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii;
 • realizarea de programe de sprijinire a Start-Up-urilor;
 • definitivarea legislației pentru sprijinirea activităților închise din centrele comerciale;
 • crearea unei interfețe unice („one-stop-shop”) pentru antreprenori în care să prezentăm toate oportunitățile de finanțare existente;
 • diversificarea instrumentelor financiare prin folosirea fondurilor europene pentru garanții sau co-investiții (matching funds) pentru sprijinirea creării/ dezvoltării inițiativelor/ fondurilor private care să dezvolte ecosistemul de finanțare, incluzând fonduri de equity / capital de risc, crowdfunding, business angels, sprijin pentru listarea inițială pe bursă a IMM etc;
 • elaborarea unei strategii de comerţ exterior;
 • dezvoltarea Organizațiilor de Management ale Destinațiilor (OMD) și asigurarea cadrului legal prin care acestea pot să constituie bugete proprii din taxe specifice destinațiilor și din programe naționale de finanțare;
 • prelungirea programului de acordare a tichetelor de vacanță pentru angajații din sectorul public și cel privat;
 • o noua lege a Turismului.

II. 2 dintre măsurile analizate au fost realizate parțial, procentul de implementare fiind de 15%, respectiv:

a) Măsura acordării de sprijin financiar în contextul crizei provocate de Covid-19, cunoscută sub denumirea de măsura 1, 2 și 3 adresată IMM-urilor, este realizată în proporție de 25%, astfel:

Măsura 1: 59%

 • 29.250 solicitări procesate, 19.600 solicitări admise, 17.271 solicitări plătite.

Măsura 2: 17%

 • 19.527 solicitări procesate din total 22.226, 16.749 solicitări admise, 3.764 solicitări plătite.

Măsura 3: 0%

 • 27.736 de solicitări, niciuna procesată. Program blocat.

b) Măsura acordării unui ajutor de stat operatorilor din turism și Horeca în 2021 pentru compensarea pierderilor înregistrate în 2020 a fost realizată în proporție de 5%, până la această dată având doar actul normativ care o reglementeazâ (OUG nr. 10/2021) și o primă rundă de consultări cu privire la Ghidul de Implementare a Schemei de Ajutor pentru Horeca.

III. Măsura care viza acordarea de vouchere de vacanță pentru personalul din sectorul public și care urma să susțină turismul intern a fost eliminată de către Guvern prin OUG nr.8/2021.

Prin urmare, această lipsă de inițiativă din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului afectează grav mediul de afaceri și nu ajută la relansarea economiei, din analiza făcută rezultând un grad de îndeplinire a obiectivelor propuse de doar 3,5%.

 

De menționat totuși că, potrivit situației oficiale prezentate de Ministerul Economiei, vineri, 16 aprilie 2021, la Măsura 2 erau 5690 de firme plătite, precum și 5434 respinse sau respinse în lista de așteptare.

La Măsura 1- microgranturi de câte 2.000 de euro, sunt 17.302 beneficiari plătiți, iar 11.832 solicitanți au fost respinși.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

LoadingCele mai cititeTe-ar putea interesa

Loading


Loading