Prețul gazelor naturale se va tripla în România

by | 21 Jun 2022 | Economie

După ce România a început să-și liberalizeze prețurile la energie în iulie 2020, românii sunt puternic afectați de inflația energetică. Aceasta s-a suprapus peste decizia stupidă de a bloca economia națională aproape total 2 ani de pandemie, războiul din Ucraina fiind apoi bomboana pe colivă.

Cei mai mari furnizori de energie din România vor crește prețul gazelor naturale de circa două ori și jumătate până la trei ori din iulie, justificând în mare parte creșterea prețului odată cu războiul din Ucraina. Potrivit oficialilor din industrie, este imposibil de prezis cum vor evolua prețurile energiei în următoarele luni însă toți se așteaptă la o creștere semnificativă.

În ciuda declarațiilor liniștitoare făcute de oficialii guvernului de la București, creșterea abruptă a prețurilor la energie în România, care a început anul trecut, este de neoprit. De aceea Guvernul a intervenit la sfârșitul anului trecut și apoi în primăvară pentru subvenționarea prețului la gae, măsură ce va continua deocamdată.

S-au stabilit plafonările prețurilor la energie și gaze naturale și durata de aplicare

Referindu-se la tendința ascendentă a prețurilor globale, companiile au înregistrat creșteri de preț până acum de 100-200 la sută, dar există deja companii de utilități care vând în prezent gaze naturale și energie electrică la preț de patru până la cinci ori mai mare decât prețul de acum un an jumate.

Procesul de creștere a prețurilor este departe de a fi încheiat. E.ON Gaz, una dintre cele mai mari companii de gaze din România care furnizează 3 milioane de clienți rezidențiali și industriali, a informat recent consumatorii că va furniza începând din iulie, gaze naturale la aproape două ori și jumătate față de prețul actual.

„Din cauza creșterii continue a prețului de achiziție al gazelor naturale în ultima perioadă, și a modificărilor din condițiile pieței energetice din România, societatea noastră nu este în măsură să prelungească contractul încheiat cu dumneavoastră în condițiile comerciale actuale”, se arată în notificările trimise de E.ON Gaz  clienților săi.

Un alt distribuitor de gaze, Engie România, și-a anunțat și clienții că va crește prețul gazelor naturale de la 0,254 lei pe kilowatt-oră (kWh) la 0,685 lei (0,14 euro), o creștere de două ori și jumătate.

A început extracția de gaz din Marea Neagră ce poate asigura 10% din consumul anual

În timp ce România a accelerat recent construcția platformei sale de extracție a gazelor naturale offshore în Marea Neagră, vor trece probabil ani până să devină pe deplin operațional acest proiect. Între timp, într-o zi obișnuită de iarnă, România folosește 40 de milioane de metri cubi de gaz, din care aproximativ 24 de milioane de metri cubi provin din extracția internă de pe uscat. Restul, însă, deși pe trei rute diferite, toate vin din Rusia.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading