Încă din 31 iulie, anul trecut, guvernul PNL de atunci promitea firmelor mici și mijlocii fonduri europene de câte 30.000-100.000 de euro să-și cumpere calculatoare și alte echipamente IT. A trecut aproape 1 an, s-a schimbat guvernul și tot nu știm când va mai începe așa-numitul Program pentru digitalizarea IMM. Ce spun oficialii de la Fonduri Europene:

„Măsura de finanțare Digitalizarea IMM din Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 este de interes major pentru antreprenori. Din acest motiv Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene a inclus o schemă similară între măsurile propuse pentru a fi incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, cu o alocare financiară consistentă. Având în vedere că PNRR este în prezent discutat cu Comisia Europeană, vom putea reveni cu mai multe detalii atunci când va exista forma finală a acestui program”.

Până la urmă, MIPE vrea să mute schema de 100 de milioane de euro de la Programul Operațional de Competitivitate (POC) la Mecanismul de Redresare și Reziliență? Un reprezentant al MIPE, de la relații cu presa, ne-a explicat verbal că intenția este să nu se mai finanțeze digitalizarea IMM din POC, ci prin noul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar pentru o decizie se așteaptă acceptul Comisiei Europene pentru PNRR.


Propunerea românească de PNRR va fi depusă la Comisia Europeană oficial abia pe 31 mai 2021, potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Până atunci, nu se știe când va putea porni programul de digitalizare a IMM-urilor, prin care statul român le-a promis microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii non-IT fonduri nerambursabile de câte 30.000-100.000 de euro pentru a-și cumpăra hardware și software.

Potrivit unor surse din MIPE, în acest moment sunt analizate 3 surse de finanțare pentru un eventual program de digitalizare a IMM:

  • Programul Operațional Competitivitate (POC) – așa a fost lansată în dezbatere publică măsura de finanțare, dar acum POC este suprasolicitat, ca urmare a achizițiilor de tablete pentru elevi și a ajutoarelor de stat COVID pentru IMM.
  • Facilitatea React EU – această sursă de finanțare europeană nu este operațională, pentru că nu a fost programată încă. Și aceasta este însă solicitată pentru alte măsuri, inclusiv Măsura 2 de ajutoare de stat COVID pentru firme, dar și pentru tablete pentru elevi, precum și pentru cheltuieli medicale COVID.
  • Facilitatea de Reziliență și Redresare (FRR) – România urmează să depună abia pe 31 mai propunerea oficială de Plan național de reziliență și redresare (PNRR), pentru a putea atrage banii europeni. La rândul său, Comisia Europeană are la dispoziție 2 luni să analizeze și să ia o decizie privind propunerea românească de PNRR.

Între timp, unii dintre antreprenori și-au făcut planuri pentru banii europeni de digitalizare, iar o serie de firme de consultanță au scos la vânzare, deja de luni bune, pachete de servicii pentru accesarea programului de digitalizare a IMM. Și furnizorii de hardware și software și-au pregătit deja oferte adaptate la nevoie IMM-urilor non-IT, care să se încadreze și în nivelul de finanțare.

La rândul lor, agențiile de dezvoltare regională (ADR), organisme intermediare pentru aceste fonduri europene, la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare, așteaptă să li se permită să demareze, la rândul lor, înscrierile, pentru că ADR-urile ar fi urmat să fie subadministratori de granturi.