PSD cere ferm coaliției revenirea la prețurile reglementate pentru energie

by | 25 Oct 2022 | Economie

PSD a tot insistat în ultima vreme că singura soluție pentru ieșirea din  criza energetică pe care o traversăm este revenirea la reglementarea pieței de energie și că va face tot ce poate pentru a convinge colegii din coaliție că acesta este soluția.

Potrivit PSD, reglementarea pieței de energie valabilă pentru o anumită perioadă ar pune capăt tranzacțiilor speculative cu energie și ar oferi predictibilitate jucătorilor de încredere din sector. Social-democrații își justifică inițiativa spunând că mai multe companii au fost deschise la reglementarea pieței energetice pentru o anumită perioadă de timp, ceea ce ar stabiliza prețurile.

De asemenea, trebuie ținut cont și de faptul că reprezentanții Comisiei Europene intenționează să introducă un mecanism de plafonare a prețurilor la gaze naturale la nivelul întregii Uniuni.

Partidul a reamintit că revenirea la o piață reglementată, pentru o durată limitată de timp, reprezintă calea cea mai sigură pentru combaterea speculei și protejarea cetățenilor și a economiei naționale.

Totodată, PSD va recomanda partenerilor săi de coaliție să ajute consumatorii vulnerabili de energie cu vouchere finanțate din fonduri UE, fără a complica prea mult accesul la sprijin prin proceduri birocratice.

Potrivit secretarului de stat la Energie, Constantin Ştefan, există voinţa politică de a reintroduce reglementarea parţială de stat a preţurilor la energie în România.

El a explicat că reglementarea ar fi parțială pentru că ar putea fi introdusă doar pentru cantitatea de energie care nu a fost încă vândută de producători. Totodată, el a reamintit că acest lucru necesită și avizul Comisiei Europene.

Reglementarea oficială a prețurilor la energie ar urma să fie introdusă în întreg lanțul de aprovizionare, dar în așa fel încât statul să țină cont de costurile producătorilor și furnizorilor de servicii, și să ofere anumite profituri acestor companii. El a adăugat că introducerea măsurii este posibilă doar printr-o decizie politică, deoarece aceasta nu intră în competența Autorității Naționale de Reglementare a Prețurilor la Energie (ANRE).

Etichete: criza energetica | PSD

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading