Războiul început de Rusia în Ucraina va duce și la o criză alimentară

by | 7 Mar 2022 | Economie

Rusia și Ucraina sunt producători importanți de produse alimentare de bază. De exemplu, grâul, porumbul și uleiul de floarea soarelui sunt unele dintre cele mai importante exporturi din acest segment. De asemenea, Rusia este unul dintre cei mai importanți producători de îngrășăminte.

Lumea suferă deja din cauza penuriei de alimente. Lanțurile de aprovizionare perturbate și problemele în producția de îngrășăminte, combinate cu vremea severă și seceta, au dus la lipsuri de aprovizionare și la creșterea prețurilor. Cu toate acestea, odată cu escaladarea crizei din Ucraina și spirala din ce în ce mai accelerată a sancțiunilor, lumea este amenințată cu și mai multe adversități.

Rusia și Ucraina împreună sunt responsabile pentru aproximativ 80% din exporturile globale de ulei de floarea soarelui, 29% din exporturile de grâu și 19% din exporturile de porumb din lume.

Dacă aici ar exista restricții mai mari din cauza războiului și a sancțiunilor, lumea nu s-ar confrunta doar cu creșteri masive de prețuri la petrol și gaze naturale, ci și cu alimente mult mai scumpe. Este posibil ca exporturile să fie blocate pe termen lung pentru ca populația internă să aibă acces la resurse alimentare, lăsând piețele internaționale neacoperite.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), prețurile globale la alimente au crescut cu 24,1% (anual)  în februarie. Se așteaptă ca acestea să continue să crească în acest an, din cauza problemelor continue ale lanțului de aprovizionare. Aceasta este o veste extrem de proastă, în special pentru țările mai sărace ale lumii, deoarece oamenii de acolo cheltuiesc o proporție semnificativ mai mare din veniturile lor pentru alimente. Acest lucru crește, de asemenea, riscul de revolte și răsturnări violente de guvern în țările în curs de dezvoltare și economiile emergente.

Exportul rusesc de îngrășăminte a fost oprit

Ministerul rus al Industriei și Comerțului a oprit vineri exporturile de îngrășăminte. Motivul invocat a fost „sabotajul străin”. Ministerul a avertizat că îngrășămintele rusești sunt disponibile pe scară largă în întreaga lume și prevenirea transporturilor prezintă un risc de eșec a recoltei și, în consecință, deficit de alimente în țările din Europa de Vest și de Est, America Latină, Asia de Sud și de Sud-Est.

„Având în vedere situația actuală în activitatea companiilor străine de logistică și riscurile implicate, Ministerul Rusiei Industriei și Comerțului a fost nevoit să recomande producătorilor ruși să suspende temporar transporturile de îngrășăminte rusești pentru export, până când expeditorii își reiau ritmul de lucru și dau garanții de îndeplinire integrală a livrărilor la export de îngrășăminte rusești”, a transmis ministerul.

Între timp, prețurile la îngrășăminte sunt în creștere la nivel mondial. Rusia este al doilea cel mai mare producător de amoniac, uree și potasiu din lume și al cincilea cel mai mare producător de fosfați procesați. Țara reprezintă 23% din exporturile globale de amoniac, precum și 14% din uree, 21% din potasiu și 10% din exporturile de fosfat procesat.

Rusia furnizează, de asemenea, o treime din gazul natural al Europei, principala materie primă pentru producția de îngrășăminte cu azot. Creșterile semnificative ale prețurilor acolo, precum și lipsa aprovizionării, fac, de asemenea, producția mult mai scumpă.

Mâncarea va fi mult mai scumpă în acest an

Toate aceste evoluții înseamnă că produsele alimentare vor avea, de asemenea, creșteri semnificative de preț în acest an. Nu numai din motivele de mai sus, ci și din cauza transportului semnificativ mai scump ca urmare a creșterii prețurilor la combustibil. Avem producția (prețurile la îngrășăminte și energie), deficitul (război, furtuni, secetă, boli etc.) și transport (prețuri în creștere la energie), toate susținând o singură tendință în acest moment: prețuri mai mari.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading