Nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii în Uniunea Europeană a variat semnificativ anul trecut în statele membre UE, cele mai reduse preţuri fiind în România (55% din media UE), Bulgaria (56%) şi Polonia (58%), arată datele publicate, marţi, de Eurostat.

În 2020, cel mai ridicat nivel al preţurilor în Uniunea Europeană s-a înregistrat în Danemarca (141% din media UE), Irlanda şi Luxemburg (fiecare cu 136%), Suedia (130%) şi Finlanda (126%).

Potrivit sursei citate, anul trecut, nivelul preţurilor pentru restaurante şi hoteluri a fost de trei ori mai ridicat în cea mai scumpă ţară faţă de cea mai ieftină. Nivelul preţurilor a variat de la 46% din media UE în Bulgaria, fiind urmată de România (53%) şi Ungaria (56%), la 154% din media UE în Danemarca, înaintea Suediei (138%) şi Finlandei (131%).


Alcoolul şi tutunul s-au clasat pe locul al doilea în ceea ce priveşte diferenţa de nivel de preţ, cu cele mai scăzute niveluri de preţ înregistrate în Bulgaria (61%), Ungaria (69%) şi Polonia (70%), iar cea mai mare din Irlanda (187% din media UE) , urmată la distanţă de Finlanda (158%), Suedia (136%) şi Franţa (133%). Această mare variaţie a preţului se datorează în principal diferenţelor de impozitare a acestor produse între statele membre.

Alimentele şi băuturile nealcoolice au fost cele mai ieftine în România (66% din media UE) şi Polonia (68%), iar cele mai scumpe au fost în Danemarca (129% din medie), Luxemburg (126%) şi Austria (125%).

Îmbrăcămintea este grupul de produse în care preţurile diferă mai puţin între statele membre, variind de la 73% din media în Ungaria la 130% în Danemarca.

Echipamentele de transport personal au înregistrat, de asemenea, o diferenţă de preţ mai mică între statele membre, Polonia (80% din media UE) fiind cea mai ieftină şi Danemarca (137%) cea mai scumpă. Diferenţele de preţ au fost, de asemenea, limitate pentru electronice de larg consum, de la 87% din media în Polonia la 112% în Olanda şi în Malta.

Românii au plătit şi în 2019 cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană pentru un coş de alimente şi băuturi non-alcoolice, respectiv 66% din preţul mediu la nivelul UE, la polul opus fiind danezii care pentru acelaşi coş de produse au plătit 129% din preţul mediu la nivelul UE, arată datele publicate joi de Eurostat.