România este pregătită să renunțe la petrolul rusesc

by | 6 May 2022 | Economie

România sprijină decizia Comisiei Europene de a elimina treptat importurile de petrol și produse petroliere din Rusia, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

România nu va fi surprinsă de eliminarea petrolului rusesc, care reprezintă aproximativ 30% din consumul ţării, a adăugat Popescu.

Companiile de rafinare a petrolului au confirmat că nu vor fi nepregătite când va fi aplicat embargoul asupra petrolului rusesc, a spus el, adăugând că autoritățile au discutat cu companiile posibilul scenariu.

Cea mai mare companie energetică din România, OMV Petrom, a anunțat deja că a renunțat la importurile de petrol rusesc, iar Popescu a spus că rafinăriile vor găsi petrol din alte surse precum Kazahstan, Azerbaidjan și Arabia Saudită. Kazahstanul, de exemplu, acoperă deja aproximativ 40% din piața României.

Totuși, ministrul nu a dorit să comenteze o potențială creștere a prețului cauzată de o schimbare a furnizorilor, spunând că cotațiile petrolului sunt publice. Chiar dacă importurile rusești vor fi oprite, nu va exista o lipsă de combustibil în perioada următoare, a adăugat el.

Consumul de petrol al României este de circa 30% din producția locală, în timp ce 70% este importat, aproximativ 40% din Kazahstan și 30% din Rusia, a adăugat Popescu.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading