România sprijină decizia Comisiei Europene de a elimina treptat importurile de petrol și produse petroliere din Rusia, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

România nu va fi surprinsă de eliminarea petrolului rusesc, care reprezintă aproximativ 30% din consumul ţării, a adăugat Popescu.

Companiile de rafinare a petrolului au confirmat că nu vor fi nepregătite când va fi aplicat embargoul asupra petrolului rusesc, a spus el, adăugând că autoritățile au discutat cu companiile posibilul scenariu.


Cea mai mare companie energetică din România, OMV Petrom, a anunțat deja că a renunțat la importurile de petrol rusesc, iar Popescu a spus că rafinăriile vor găsi petrol din alte surse precum Kazahstan, Azerbaidjan și Arabia Saudită. Kazahstanul, de exemplu, acoperă deja aproximativ 40% din piața României.

Totuși, ministrul nu a dorit să comenteze o potențială creștere a prețului cauzată de o schimbare a furnizorilor, spunând că cotațiile petrolului sunt publice. Chiar dacă importurile rusești vor fi oprite, nu va exista o lipsă de combustibil în perioada următoare, a adăugat el.

Consumul de petrol al României este de circa 30% din producția locală, în timp ce 70% este importat, aproximativ 40% din Kazahstan și 30% din Rusia, a adăugat Popescu.