România va construi cu americanii două noi reactoare nucleare la Cernavodă.

by | 12 Oct 2020 | Economie

România va iniţia un acord de cooperare cu Statele Unite pentru a construi două noi reactoare nucleare la Cernavodă şi pentru a retehnologiza un alt reactor, acord care se ridică la 8 miliarde de euro. Recent, ţara noastră a renunţat la partenerul chinez, după câţiva ani în care proiectul a stagnat.

Ministrul Economiei şi Energiei Virgil Popescu şi ministrul Apărării Nicolae Ciucă se află de miercuri într-o vizită oficială în Statele Unite, fără a anunţa motivul călătoriei. Ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman, a dezvăluit însă joi că România şi Statele Unite vor colabora în domeniul nuclear, acord care va fi semnat de ministrul Economiei şi Energiei. „Mâine, ministrul Popescu se va întâlni cu secretarul Departamentului Energiei, Brouillette, pentru a iniţia un acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiţionarea unui reactor nuclear şi construirea a două reactoare noi la centrala nucleară Cernavodă din România. Acest proiect de 8 miliarde de dolari va fi o paradigmă pentru viitoarele proiecte de dezvoltare economică şi energetică româno-americană”, a transmis Zuckerman. Ulterior, în cursul zilei de mâine, ministrul Virgil Popescu se va întâlni cu preşedintele Exim Bank, Kimberley Reed, pentru a întocmi un memorandum de înţelegere pentru finanţarea proiectului nuclear Cernavodă şi a altor proiecte din Romania.

În data de 26 mai, Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala nucleară de la Cernavodă, anunţa că Ministerul Economiei, în calitate de acţionar majoritar, a solicitat companiei să abroge Strategia de continuare a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect evaluat la 6,45 miliarde euro, solicitând şi încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear (CGN), cu care statul a negociat timp de mai mulţi ani.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading