Românii au o putere de cumpărare medie cu 21% sub media Uniunii Europene

by | 24 Jun 2021 | Economie

Eurostat a publicat primele estimări privind consumul individual efectiv din țările Uniunii Europene, în care România se situează peste Grecia, Ungaria și Bulgaria în ceea ce privește puterea de cumpărare.

Conform sursei citate, în anul 2020, România avea un consum anual efectiv per capita la paritatea puterii de cumpărare (PPS) situat la 79% din media UE. Altfel spus, românii au o putere de cumpărare medie cu 21% sub media Uniunii Europene, anunță Eurostat.

Consumul individual efectiv (AIC) se referă la bunurile și serviciile consumate efectiv de gospodării. Cuprinde bunuri de consum și servicii achiziționate direct de gospodării, precum și servicii furnizate de instituții non-profit și de guvern pentru consum individual (de exemplu, servicii de sănătate și educație).

Cel mai ridicat nivel din UE a fost înregistrat în Luxemburg, cu 31% peste media UE, urmat de Germania (23% peste) și Danemarca (21% peste).

Țările de Jos (Olanda), Austria, Finlanda, Belgia, Suedia și Franța au înregistrat niveluri între 5% și 20% peste media UE.

În treisprezece state membre, AIC pe cap de locuitor s-a situat între media UE și 25% sub aceasta. În Cipru, Italia, Lituania și Irlanda, nivelurile au fost cu 10% sau mai puțin sub media UE, în timp ce în Spania, Cehia, Portugalia, Malta, Polonia și Slovenia nivelurile au fost între 11% și 20% mai mici.

România, Estonia și Grecia s-au situat între 21% și 25% sub media UE.

Cinci state membre au înregistrat AIC pe cap de locuitor cu 25% sau mai mult sub media UE. Slovacia, Letonia, Ungaria și Croația s-au situat între 25% și 35% sub media UE, în timp ce Bulgaria a înregistrat un AIC pe cap de locuitor cu 39% sub media UE.

PIB-ul pe cap de locuitor a variat de la 55% din media UE în Bulgaria la 266% în Luxemburg, mai arată raportul Eurostat.

Produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, o măsură a activității economice, prezintă, de asemenea, diferențe substanțiale între statele membre ale UE.

În 2020, PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în PPS a variat între 55% din media UE în Bulgaria și 266% în Luxemburg. Zece state membre au înregistrat un nivel al PIB pe cap de locuitor peste media UE în 2020.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading