Rusia mărește exportul de gaze naturale către China

by | 9 Dec 2022 | Economie

Gazprom crește fluxurile de gaze naturale către estul Chinei, la cererea Beijingului, a declarat joi gigantul rusesc al gazelor.

Gazprom, care exportă gaze către China prin conducta Power of Siberia, a declarat că volumele zilnice au atins un nivel maxim miercuri, cu 16,1% mai mari decât cele contractate anterior.

În timp ce Rusia crește fluxurile de gaze către est, a trimis un volum mult mai mic spre vest către Europa prin conducta din Ucraina și prin TurkStream.

La sfârșitul lunii septembrie, cele două legături ale Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au explodat în Marea Baltică în ceea ce anchetatorii din Suedia, Danemarca și Germania spun că a fost un sabotaj.

În același timp, Rusia caută să stimuleze exporturile de energie către China, care este bucuroasă să accepte țițeiul la preț redus, ignorând plafonul UE/G7.

Cele două țări au promovat o cooperare strânsă și legături energetice în ultimii ani. China este acum cea mai mare piață de desfacere pentru exporturile rusești de energie după ce Europa a încetat să mai importe cărbune rusesc și a impus un embargo UE asupra importurilor de țiței. Europa primește acum doar o fracțiune din volumele de gaz rusești în comparație cu volumele importate înainte de invazia rusă a Ucrainei.

Importurile de energie ale Chinei din Rusia, inclusiv cărbune, petrol și gaze naturale, au atins 60 de miliarde de dolari de la invazia rusă a Ucrainei, a raportat Bloomberg luna trecută, în creștere față de 35 de miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului 2021.

Chiar săptămâna trecută, președintele chinez Xi Jinping a declarat că China este pregătită să lucreze pentru un parteneriat și mai strâns cu Rusia în sectorul energetic.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading