Sancțiunile aplicate Rusiei vor duce la o furtună inflaționistă

by | 11 Mar 2022 | Economie

Ați putea crede că suntem „pro-Rusia”. Nimic de genul asta. În esență, ceea ce încercăm să facem este să subliniem cum Rusia este mult mai importantă pentru economia mondială decât era acum aproximativ 20 de ani – articol preluat din zerohedge.com

Productia de materiale brute

Rusia este un furnizor major de materiale brute

În anii 90, Vestul Europei avea Marea Nordului, care producea la fel de mult ca Rusia și SUA. Acum este o umbră a ceea ce a fost. Și dacă puțurile americane continuă să dezamăgească, nu va trece mult până când Rusia devine cel mai mare producător de petrol din lume.

Chiar crezi că Rosneft, Lukoil sau Gazprom or să fie sancționate atunci când asigură aproximativ 36% din necesarul de petrol al Europei?

Și gaze naturale (nu că acest lucru este de neapreciat).

Dar probabil că există câteva mărfuri la care puțini s-au gândit, în special cărbunele. Rusia exportă aproape la fel de mult cărbune ca și Australia (graficul de mai jos are câțiva ani, dar volumele nu s-ar fi schimbat radical în această perioadă). Rusia exportă, aproximativ la fel de mult cărbune de cocs ca și SUA, aproximativ 40% din producția Australiei.

Hmmm… oprești gazul rusesc (un exercițiu teoretic), lumea va avea nevoie de mai mult cărbune, nu? Putem importa din Rusia pentru ca este unul dintre primii 5 furnizori globali. Bănuiești că ai putea să apelezi la uraniu?

Kazahstanul nu este Rusia, dar sunt destul de prietenoși. Desigur, uraniul produs nu este materialul care intră în reactoarele nucleare. Acesta este uraniu îmbogățit, iar Rusia, prin compania Rosatom, reprezintă 50% din producția mondială de uraniu îmbogățit. Aproximativ 20% din furnizarea de energie electrică a SUA provine din energie nucleară. Francezi sunt lideri în producția de energie nucleară și ghici ce? Peste jumătate din uraniu îmbogățit folosit în centrale provine din Rusia.

Și cine ține cont de un impactul exporturilor de cereale?

Iar fără îngrășământ culturile nu cresc. Principalele țări exportatoare de îngrășăminte pe baza valorii – 2020 (miliarde USD)

Iată o imagine pentru a face lucrurile “ușoare” din perspectivă geopolitică. Care din statele de mai jos sunt prietenoase cu occidentul?

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading