Secretarul general al ONU cere o intervenție asupra combustibilii fosili

by | 21 Sep 2022 | Economie

Industria combustibililor fosili „sărbătorește” cu miliarde în subvenții și profituri extraordinare în timp ce „planeta noastră arde”, a declarat marți secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în discursul său adresat Adunării Generale.

“Lumea noastră este dependentă de combustibilii fosili. Este timpul pentru o intervenție”, a spus Guterres, adăugând că trebuie să tragem la răspundere companiile de combustibili fosili “și facilitatorii lor”.

Acești “facilitatori” includ bănci, firme cu capital privat, administratorii de active și alte instituții financiare care continuă să „investească și să garanteze poluarea cu carbon”. Facilitatorii includ „mașina de relații publice care înregistrează miliarde” prin protejarea industriei combustibililor fosili.

Guterres a cerut apoi tuturor economiilor dezvoltate să impoziteze profiturile excepționale ale companiilor de combustibili fosili, ale căror fonduri ar trebui acordate „țărilor care suferă pierderi și daune cauzate de criza climatică și oamenilor care se luptă cu creșterea prețurilor la alimente și energie”.

De asemenea, Guterres a cerut liderilor să realizeze obiectivele Acordului de la Paris. În plus, a spus Guterres, energia regenerabilă creează mai multe locuri de muncă, este mai ieftină decât combustibilii fosili și reprezintă „calea către securitatea energetică, prețuri stabile și noi industrii”.

Țările în curs de dezvoltare au nevoie de ajutor pentru a face această schimbare, a adăugat el, prin coaliții internaționale pentru a sprijini tranzițiile lor energetice.

Luna trecută, Guterres a criticat industria de petrol și gaze, acuzând-o de „lăcomie grotească”, invocând profiturile combinate de „aproape 100 de miliarde de dolari” din trimestrul I a celor mai mari companii de petrol și gaze din lume.

„Este imoral pentru companiile de petrol și gaze să obțină profituri record din această criză energetică pe spatele celor mai săraci oameni și comunități, cu un cost masiv pentru climă”, a spus Guterres.

Deci să sumarizez: Șeful ONU condamnă companiile pentru obținerea unor profituri nesimțite de pe urma unor crize provocate de ei, de politicieni. După cum se vede există o cerere uriașă la nivel mondial de energie iar Guterres dorește să impoziteze și mai tare petrolul și gazele. De unde vin banii care trebuiesc investiți in energia verde? Numai din tipărire? (că tot este la modă) Nu cumva trebuie sa consumăm energie în diferite industrii pentru a căștiga banii necesari investițiilor în energia verde? Au închis comerțul și producția în timpul covidului, au oprit finanțarile și investițiile în petrol, gaze și carbune, nu au acordat noi licențe de exploatare, nu au mai contruit nave de transport pentru petrol și gaz lichefiat iar acum șeful ONU ne minte cu nerușinare că numai companiile sunt vinovate de criza actuală. Da, este imoral să obții profituri de pe urma săracilor dar condițile au fost create de ei, de politicieni, făra să le pese de cei din țările sărace.

Etichete: criza energetica | ONU

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading