Șefa Băncii Centrale Europene recunoaște ca pierderile economice suferite de europeni sunt irecuperabile

by | 27 Mar 2023 | Economie

Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că pierderile cauzate de criza energetică nu sunt recuperabile. Economia europeană va avea de suferit de pe urma acestui lucru pe termen lung – și odată cu aceasta și oamenii. Deci situația rămâne critică.

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat, la o conferință de la Universitatea Goethe din Frankfurt, că zona euro nu va putea compensa pierderile comerciale masive cauzate de creșterea prețurilor la energie. Ea a subliniat că prețul acestor pierderi ar trebui, în cele din urmă, să fie împărțit între companii și lucrători, ambii acceptând că nu vor putea recupera pe deplin venitul pierdut.

Lagarde a adăugat că zona euro (și nu numai) a fost lovită de un șoc inflaționist care mătura în prezent economia. Șeful autorității de reglementare UE a subliniat că o serie fără precedent de șocuri negative au zguduit zona monetară comună au fost declanșate de factori precum perturbările legate de pandemie și criza energetică. Pe de altă parte, statele membre UE au experimentat un șoc pozitiv al cererii după ce economia a revenit pe drumul cel bun.

Ea a continuat spunând că viitoarele decizii de majorare a ratelor ar depinde de datele primite, în special dacă autoritatea de reglementare ar putea vedea semne că inflația dureros de mare scade în mod convingător. Având în vedere marea incertitudine, este cu atât mai important ca traiectoria ratei dobânzii să fie dependentă de date, a spus șefa BCE. Aceasta înseamnă că BCE nici nu este obligată să majoreze ratele dobânzilor în continuare.

Lagarde s-a angajat să asigure stabilitatea prețurilor și să readucă inflația la 2% pe termen mediu cu orice preț (deși o rată a inflației de 2% nu înseamnă neapărat „stabilitatea prețurilor”).

Etichete: criză economică | UE

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading