Șeful politicii externe a UE: Stocurile militare ale UE sunt aproape epuizate

by | 8 Sep 2022 | Economie

Stocurile de arme ale Uniunii Europene aproape epuizate, deoarece țările membre continuă să trimită arme și muniții în Ucraina, a avertizat Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell.

În cadrul unei dezbateri la care au participat deputații europeni, Borrell a îndemnat statele membre să își coordoneze mai bine cheltuielile pentru echipamente militare.

„Stocurile militare ale majorității statelor membre au fost, nu aș spune epuizate, dar epuizate în mare măsură, deoarece am oferit o mulțime de capacități ucrainenilor. Acestea trebuie reumplute. Cel mai bun mod de a completa este să o faceți împreună. Va fi mai ieftin”, a anunțat el, potrivit The Guardian.

SUA și G7 aprobă un ajutor de zeci de miliarde pentru Ucraina menit să continue războiul

Borrell a recunoscut că UE ar fi trebuit să înceapă antrenarea forțelor armate ale Ucrainei în urmă cu un an, cu luni înainte ca Rusia să lanseze invazia, după ce mai multe țări membre au solicitat o astfel de operațiune.

„Din păcate, nu am făcut-o, iar astăzi regretăm. Regretăm că în luna august a anului trecut nu am dat curs acestei solicitări, nu am îndeplinit această solicitare”, a mai spus șeful politicii externe a UE.

În iulie, UE s-a angajat să trimită 500 de milioane de euro în arme pentru Ucraina, dar de atunci, blocul a promis încă 2,5 miliarde de euro în arme.

Ucraina este foarte dependentă de armele occidentale, surse din guvern afirmând încă din iunie că au rămas fără propriile stocuri de muniție și că se bazează pe arme și muniții occidentale pentru a continua să lupte.

Etichete: Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading