Tensiunile comerciale transatlantice sunt în creștere

by | 25 Nov 2022 | Economie

Europa și Statele Unite ale Americii își încordează mușchii într-un posibil război comercial. Potrivit Politico:

Nu este suficient că prețurile energiei din Europa sunt și vor rămâne în permanență mult mai mari decât cele din SUA, la asta se adaugă si schema de subvenții de 369 de miliarde de dolari lansată de președintele american Joe Biden pentru a sprijini industria verde.

Acest program de subvenții poate muta investițiile din Europa în America, explică Politico:

Comisarul UE, Thierry Breton, avertizează că noul pachet de subvenții al lui Biden reprezintă o „provocare existențială” pentru economia europeană. Comisia Europeană și țări precum Franța și Germania și-au dat seama că trebuie să acționeze rapid dacă doresc să împiedice transformarea continentului într-un pustiu industrial.

Ca răspuns, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus un „Fond european de suveranitate”. Euractiv a raportat în septembrie că:

Încă nu se cunosc prea multe despre fond. … Va fi doar o reloicare de câteva miliarde de euro din bugetul UE pentru a le pune în cadrul acestui nou fond de suveranitate?

O caracteristică cheie a Legii de reducere a inflației din SUA este un program pentru reînnoirea stimulentelor fiscale pentru vehiculele electrice. De această dată, scopul subvențiilor este de a orienta cumpărătorii de vehicule electrice către vehicule construite în America.

Politico:

Bruxelles și capitalele UE văd acest lucru ca subminând liberul comerț global, iar Bruxelles-ul vrea să încheie un acord prin care companiile sale să se bucure de aceleași beneficii americane. Având în vedere că o soluție diplomatică pare puțin probabilă iar Bruxelles-ul dorește să evite un război comercial total, o cursă a subvențiilor pare acum din ce în ce mai probabilă.

Etichete: SUA | UE

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading