Tot mai multe tări se îndepartează de tranzactiile in dolari

by | 4 Apr 2023 | Economie

Brazilia și China au încheiat un acord pentru renunțarea la dolarul american în favoarea propriilor monede în tranzacțiile comerciale.

Acordul anunțat va permite Chinei și Braziliei să efectueze tranzacții comerciale și financiare în mod direct, schimbând yuan cu reais – sau invers – mai degrabă decât să își convertească mai întâi monedele în dolar american.

Agenția braziliană de promovare a comerțului și a investițiilor (ApexBrasil) a declarat că noul aranjament este de așteptat să „reducă costurile” și „să promoveze mai mult comerțul bilateral și să faciliteze investițiile”.

China este cel mai mare partener comercial al Braziliei, reprezentând mai mult de o cincime din totalul importurilor, urmată de Statele Unite, conform ultimelor cifre. China este, de asemenea, cea mai mare piață de export a Braziliei, reprezentând mai mult de o treime din toate exporturile.

China a depășit Statele Unite ca principal partener comercial al Braziliei în 2009. Astăzi, Brazilia este cel mai mare beneficiar al investițiilor chineze în America Latină, determinată de cheltuielile pentru liniile de transport electric de înaltă tensiune și extracția petrolului.

Președintele brazilian Luiz da Silva, care a depus jurământul în ianuarie, a decis să consolideze legăturile cu Beijingul după o perioadă de relații dificile impuse de predecesorul său, Jair Bolsonaro, care a folosit retorica anti-chineza când era în funcție și în campania electorală.

În Indonezia a început o întâlnire oficială a tuturor miniștrilor de finanțe din ASEAN și guvernatorilor băncilor centrale. În fruntea agendei se află discuțiile pentru reducerea dependenței de dolarul american, euro, yen și lira sterlină din tranzacțiile financiare și trecerea la decontări în monedele locale.

În cadrul ședinței s-au discutat eforturile de reducere a dependenței de valutele majore prin schema de tranzacție în monedă locală (LCT). Aceasta este o extensie a schemei anterioare de decontare în monedă locală (LCS), care a început deja să fie implementată între membrii ASEAN.

Aceasta înseamnă că un sistem de plată digitală transfrontalier ASEAN va fi extins în continuare și va permite statelor ASEAN să utilizeze monedele locale pentru comerț. S-a ajuns la un acord privind o astfel de cooperare între Indonezia, Malaezia, Singapore, Filipine și Thailanda în noiembrie 2022.

Președintele indonezian Joko Widodo a îndemnat administrațiile regionale să înceapă să folosească cardurile de credit emise de băncile locale și să înceteze treptat să mai folosească sistemele de plată străine. El a susținut că Indonezia trebuie să se ferească de perturbările geopolitice, invocând sancțiunile care vizează sectorul financiar al Rusiei din partea SUA, UE și aliații acestora în privința conflictului din Ucraina.

Îndepărtarea de sistemele de plată occidentale este necesară pentru a proteja tranzacțiile de „posibile repercusiuni geopolitice”, a spus Widodo.

Dintre națiunile ASEAN, doar Singapore a impus sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce toate celelalte națiuni ASEAN continuă să facă comerț cu Moscova.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading