UE a stabilit un plafon de preț pentru gazele naturale

by | 24 Nov 2022 | Economie

Uniunea Europeană a dezvăluit planul mult așteptat de plafonare a prețurilor la gaze naturale pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor la energie ca urmare a războiului din Ucraina, plafonându-le pentru întregul bloc la 275 de euro (~272 de dolari) pe megawat oră, relatează Reuters.

Planul este prezentat ca un sistem de siguranță care nu va fi pus în mișcare decât dacă prețurile gazelor naturale ating anumite niveluri specifice timp de 10 zile consecutive într-o perioadă de două săptămâni, a transmis Wall Street Journal, citând Comisia Europeană.

„Acesta nu este un glonț de argint care va scădea prețurile gazelor”, a declarat comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, citat de WSJ. „Dar oferă un instrument puternic pe care îl putem folosi atunci când avem nevoie.”

Săptămâna trecută, oficialii UE au avertizat că odată cu inițierea unui plafon de preț al gazelor acesta poate fi revocat „imediat” în cazul în care ar exista consecințe economice negative pentru bloc, a informat Euronews.

Această declarație reflectă temerile tot mai mari că o intervenție pe piață de această natură ar duce la devierea transporturilor de gaz natural lichefiat (GNL) către Asia.

Potențialul ca GNL-ul să fie deturnat a fost ilustrat în rapoartele recente, un numărul tot mai mare de nave cu GNL așteaptănd pe coasta Europei să crească prețurile înainte de descărcare.

“Ne-am gândit mult la ceea ce poate merge prost. Dacă ceva nu merge bine, vom trage ștecherul”, a citat Euronews un înalt oficial al UE, vorbind sub rezerva anonimatului.  “Vom apăsa butonul”.

Propunerea de plafonare a prețurilor a Comisiei Europene, dezvăluită marți de Uniunea Europeană, necesită în continuare aprobarea tuturor țărilor membre pentru a fi implementată. Alte discuții vor avea loc joi, potrivit WSJ.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading