UE vrea plafonarea veniturilor pentru companiile de energie și economii obligatorii de energie electrică la orele de vârf

by | 9 Sep 2022 | Economie

Un proiect de lege a UE introduce pentru prima dată obiective obligatorii de reducere a cererii pentru consumul de energie electrică și impune „o limită de venituri” pentru companiile de energie care obțin profituri extraordinare din criza energetică.

Plafonarea veniturilor este piesa centrală a unui proiect de regulament al UE privind măsurile de urgență pentru stabilizarea pieței de energie electrică, care urmează să fie dezvăluit în următoarele săptămâni de către Comisia Europeană. Acesta va fi discutat azi la o reuniune extraordinară a miniștrilor energiei din UE pentru a aborda răspunsul UE la criza energetică.

„Comisia propune o limită de 200 EUR/MWh” pentru așa-numitele generatoare de energie electrică „inframarginale”, se spune în propunere cu referire la sursele regenerabile, nucleare și lignit, care au costuri de operare scăzute și au beneficiat cel mai mult de prețurile ridicate ale gazelor.

Producătorii de energie regenerabilă și nucleară realizează „venituri enorme” din criză, a explicat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

„Aceste venituri nu reflectă costurile lor de producție. Deci, acum este timpul ca consumatorii să beneficieze”, a spus ea la un briefing de presă de miercuri (7 septembrie). „Vom propune să redirecționăm aceste profituri neașteptate către statele membre, astfel încât [ele] să poată sprijini gospodăriile vulnerabile și companiile vulnerabile.”

Bruxelles a prezentat miercuri (7 septembrie) cinci propuneri pentru a aborda prețurile ridicate la energie care afectează Europa, inclusiv un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică, plafonarea veniturilor companiilor energetice și reciclarea banilor strânși pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile.

Oficialii UE au spus că intenția din spatele limitei de 200 EUR/MWh este de a favoriza tehnologiile de energie regenerabilă față de sursele de energie pe bază de combustibili fosili, cum ar fi cărbunele sau gazul, care au costuri mai mari ale combustibilului.

Dar unii se îndoiesc de această mișcare, spunând că nu va ajuta la scăderea prețurilor, care au ajuns ieri la 438 EUR/MWh pe piața germană pentru ziua următoare și au depășit 1.000 EUR/MWh pentru prima dată în prețurile anului următor, la sfârșitul lui August.

Plafonul propus de venituri este completat de măsuri fără precedent de reducere a cererii de energie electrică

  • Un obiectiv indicativ cere statelor membre UE „să reducă consumul total de energie electrică” din gospodării – de exemplu, prin campanii de informare publică sau licitații pentru „energie neconsumată”;
  • „O țintă obligatorie de reducere cu cel puțin 5% a consumului net de energie electrică în timpul orelor de vârf”.

În timp ce primul obiectiv se adresează publicului larg, „ținta obligatorie se adresează mai precis consumatorilor care pot oferi flexibilitate prin oferte de reducere a cererii pe oră”, spune Comisia în proiect.

Pentru a realiza acest lucru, țările UE sunt încurajate să ia în considerare „măsuri bazate pe piață, cum ar fi licitațiile sau schemele de licitație”, care pot include „stimulente financiare sau compensații pentru părțile participante de pe piață”, se arată în proiect.

Etichete: criza energetica | UE

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading