Veste bună: șoferii pot fi notificați prin e-mail înainte să le expire rovinieta

by | 15 Apr 2022 | Economie

Autoritatile au stabilit oficial ca cei ce detin roviniete cu o valabilitate de minimum 30 de zile sa fie anuntati, prin e-mail de expirarea acesteia. Ministerul Transportului si Infrastructurii (MTI) a stabilit printr-un ordin aceasta metoda pentru a reduce numarul amenzilor, dar si pentru a creste incasarile la buget.

Ce este Rovinieta?

Rovinieta mai este cunoscuta si ca taxa de drum. Este o conventie de taxare a soferilor impusa de Uniunea Europeana. Fiecare vehicul care circula pe teritoriul Romaniei trebuie sa plateasca aceasta taxa si sa o detina in termen de valabilitate. Astfel, conducatorii auto au dreptul sa circule pe drumurile nationale din afara oraselor sau in intravilanul resedintelor de judet si al municipiilor.

Cine primeste notificare?

Prin Ordinul MTI nr. 365/202 se introduce posibilitatea ca soferii sa fie notificati, prin e-mail asupra termenului de expirare a rovinietei. Transmiterea acestei notificari se va face in cazul rovinietelor cu valabilitate egala sau mai mare de 30 de zile. Masurile cuprinse in Ordinul publicat in Monitorul Oficial nr. 362 se vor aplica din data de 27 aprilie.

La cumpararea unei roviniete, soferul trebuie sa-si comunice acordul sau refuzul de a fi notificat in legatura cu data expirarii, dar si adresa de e-mail, daca acesta este de acord.

Distribuitorii autorizati vor avea la dispozitie cel mult sase luni de la intrarea in vigoare a acestui ordin, pentru a se alinia noilor reguli.

“Distribuitorii au obligatia de a implementa, in termen de maximum 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentului ordin, modificarile necesare astfel încat, la incasarea tarifului de utilizare si emiterea rovinietelor in punctele de lucru, prin terminale, portaluri web, aplicatii dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile, sa asigure utilizatorilor posibilitatea de a fi notificati, prin e-mail, cu privire la expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei”, potrivit ordinului prezent.

„Este, practic, o facilitate pentru acei şoferi uituci; pentru a-i ajuta le oferim această facilitate, nu este obligatoriu, dar celor care vor îşi vor da adresa de e-mail noi le vom trimite această notificare anunţându-i că le expiră rovinieta într-o anumită perioadă”, a declarat Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.

Anual, sute de mii de şoferii primesc amenzi cuprinse între 250 de lei şi 4.500 de lei pentru neplata rovinietei. Din anul 2015 şi până în 2021 peste 4 milioane de români au fost amendaţi pentru că nu şi-au plătit rovinieta la maşină. Cei mai puţini au fost în 2015, puţin peste 350 de mii, iar ce mai mulţi anul trecut, când peste 700 de mii de şoferi au primit amendă că nu şi-au plătit taxa de drum. Din 2015 şi până în 2021, alţi aproape un milion de şoferi au fost amendaţi pentru că nu au plătit taxa de pod de la Feteşti.

Etichete: transporturi

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading