Viitorul întunecat în UE: Prețurile energiei electrice ating un nivel record

by | 18 Aug 2022 | Economie

Prețurile energiei electrice în Europa au urcat la un alt record, stârnind temeri că această criza energetică în curs de desfășurare nu ar putea decât să se agraveze. Potrivit analiștilor, creșterea prețurilor la energie electrică este în primul rând rezultatul creșterii prețurilor la gaze naturale.

Prețul unui contract futures de energie electrică crucial la Bursa Europeană de Energie din Leipzig a depășit pentru prima dată marți 500 de euro pe megawat-oră (MWh), în timp ce criza energetică continuă să cuprindă Europa.

În ultimul an, prețul energiei electrice a crescut cu aproximativ 500 la sută. Prețurile de la bursa din Leipzig sunt cruciale pentru Europa. Prețul pentru livrare anul viitor a crescut cu 11% marți după-amiază și a urcat până la 530,5 EUR per MWh. Analiştii nu se aşteaptă ca presiunea asupra creşterii preţurilor să se reducă în viitorul apropiat.

Din cauza rezervelor limitate de gaz, se puneîntrebarea dacă Europa va reuși să genereze suficientă energie electrică în timpul iernii, potrivit publicației de știri cehe Echo24. Rusia a redus drastic fluxurile de gaze către Europa, care în prezent sunt cu 20 la sută mai mici decât media, în urma deciziei Uniunii Europene de a adopta o serie de sancțiuni anti-ruse ca represalii pentru invazia Ucrainei.

Potrivit analiștilor, nu există semne clare că această creștere a prețurilor la energie electrică se va opri în curând.

Prețul principalului contract futures pe gaz pentru piața europeană din centrul de tranzacționare virtual al TTF (Title Transfer Facility) a crescut aproximativ 4% luni la prânz și a ajuns la peste 214 EUR per MWh. Acum un an, era sub 30 de euro pe MWh.

„Prețurile energiei electrice din Germania au scăpat de sub control. Electricitatea foarte scumpă pentru gospodării va fi o problemă pentru mulți ani și în Republica Cehă. Un tarif de economisire a costurilor nu va fi suficient”, a adăugat Lukáš Kovanda, economist șef al Trinity Bank. Economiștii încearcă să-l „învinuiască pe Putin pentru electricitatea super scumpă”, dar acesta este eșecul lor, spune economistul.

Creșterea prețurilor la energie a împins inflația în țările europene și a crescut costurile pentru gospodării și firme. Guvernele europene lucrează la măsuri pentru atenuarea efectelor energiei scumpe, dar unii oficiali avertizează deja despre potențiale tulburări sociale și chiar violențe, deoarece inflația continuă să împovăreze cetățenii.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading