Certificatul digital COVID al UE a atins marți (1 iunie) o altă etapă importantă prin intrarea în funcțiune a sistemului tehnic la nivelul UE, urmată de șapte state membre care au început să își lanseze certificatele.

Șapte state membre – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia – s-au conectat la sistem și au început să emită primele certificate UE, cu aproape o lună înainte de 1 iulie , când propunerea intră în faza de aplicare.

Un acord provizoriu privind certificatul, cunoscut anterior sub numele de certificat verde digital, a fost încheiat pe 20 mai. Implementarea depinde de progresul fiecărei țări. Germania a început o lansare parțială, de exemplu, cu certificate disponibile numai în câteva regiuni.


Alte trei țări, de asemenea, ar trebui să înceapă să lanseze certificatele în curând, în timp ce alte țări ale UE vor lansa acest lucru numai atunci când toate funcțiile pot fi implementate la nivel național.

Certificatul digital COVID al UE, care poate veni sub forma unui cod QR care trebuie păstrat pe un telefon mobil sau pe hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului, a avut un rezultat recent negativ al testului sau s-a recuperat de la infecţie. Acest lucru va permite autorităților să stabilească statutul unui vizitator pe baza înregistrărilor din țara lor de origine din UE. UE ajunge la un acord cu abonamentele de călătorie COVID-19 pentru a salva vara