Aflată sub atacul Rusiei, Ucraina interzice bărbaților sub 60 de ani să plece din țară

by | 25 Feb 2022 | Extern

Un oficial ucrainean a anunțat joi seara că le interzice bărbaților cu vârste între 18 și 60 de ani să părăsească țara după ce Rusia a invadat Ucraina în cursul zilei de ieri atacând mai multe orase, baze militare, depozite de armament șî aeroporturi.

Șeful vamei regionale din Liov, Daniil Menshikov, a postat un „mesaj urgent” pe Facebook în care spunea că „din cauza situației militare, bărbații – cetățeni ai Ucrainei, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, nu vor fi lăsați să plece în afara statului nostru. Vă rog să nu creați panică și să nu încercați să treceți singuri granița! Victoria este peste noi! Glorie Ucrainei!”.

Ucraina este într-o situație foarte dificilă și a început să înroleze rezerviști între acele vârste, potrivit forțelor armate. A primit ajutor militar de la SUA, Marea Britanie, UE dar doar echipamente, nu militari.

„Dăm arme și vom continua să facem acest lucru oricui le va cere pentru a ne proteja suveranitatea”, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelensky pe rețelele de socializare. „Viitorul nostru depinde de fiecare cetățean.”

Ministrul ucrainean al sănătății, Oleh Lyashko, a declarat că numărul morților din țară a crescut la 57 și cel puțin 169 au fost răniți. Cu toate acestea, această cifră va crește cu siguranță, deoarece înregistrările video arată forțe rusești și ucrainene luptând în mai multe orașe și regiuni diferite.

Organizația Națiunilor Unite a confirmat că peste 100.000 de persoane au fost strămutate intern în Ucraina.

„Au existat strămutări semnificative în interiorul țării – se pare că peste 100.000 de oameni s-au mutat în interiorul granițelor fugind de violență pentru siguranță”, a declarat Matthew Saltmarsh, purtătorul de cuvânt al diviziei pentru refugiați a Națiunilor Unite, pentru presa. „Și au existat mișcări către și peste granițele internaționale. Dar situația este încă haotică și evoluează rapid.”

În România au intrat până acum peste 5000 de ucrainieni, fugiți din calea războiului. Țara noastră este pregătită să ajute câteva sute de mii de refugiați.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat război într-un discurs televizat în zori și imediat s-au auzit explozii și focuri de armă în toată Ucraina, inclusiv în apropiere de Kiev. Asaltul a pus capăt dezastruos al săptămânilor de eforturi diplomatice fără rezultat ale liderilor occidentali pentru a evita războiul.

Putin și-a justificat acțiunile susținând că atacul asupra Ucrainei este necesar pentru a proteja civilii din regiunile separatiste de est de lângă granița Rusiei. Oficialii occidentali au spus că afirmațiile lui Putin sunt false și au descris incursiunea Rusiei drept un „război la alegere”.

Etichete: Rusia | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading