Amy Coney Barrett – Nominalizata de Trump la Curtea Supremă se confruntă cu întrebările democratilor

by | 13 Oct 2020 | Extern

Photo: Olivier Douliery/AFP via Getty Image

Candidata la Curtea Supremă a SUA, Amy Coney Barrett, se confruntă cu întrebările democraților care se opun nominalizării sale în a doua zi a audierilor comisiei de confirmare.

Este vazuta de catre cei din Partidul Democrat ca o amenințare la adresa legilor din domeniul sănătății adoptate de fostul președinte Barack Obama.

Judecătoarea conservatoare a declarat luni că este „onorată” de a fi alegerea președintelui Donald Trump pentru Curtea Suprema a Statelor Unite.

Republicanii caută să-i aprobe nominalizarea înainte de alegerile prezidențiale care au loc peste trei săptămâni.

Confirmarea ei ar conferi Curții Supreme de nouă membri o majoritate conservatoare de 6-3 modificând echilibrul ideologic al instanței pentru deceniile viitoare.

Democrații se tem că nominalizarea cu succes a judecătoarei Barrett i-ar favoriza pe republicani în cazurile sensibile din punct de vedere politic care ajung la Curtea Supremă.

Barrett a fost propusa pentru a o inlocui pe judecătoarea liberală Ruth Bader Ginsburg care a murit luna trecută la vârsta de 87 de ani.

Republicanii au lăudat-o pe judecătoarea Barrett. Președintele Comitetului Judiciar al Senatului, Lindsay Graham, a declarat luni că judecatoarea aparține „unei categorii de excelență”. “Curtea are un post vacant in urma pierderii unei femei grozave. Și vom completa acel loc vacant cu o altă femeie grozavă”, a spus el.

Republicanii dețin majoritatea în Senatul SUA, organismul care confirmă judecătorii Curții Supreme, ceea ce face foarte probabil ca nominalizarea judecătoarei Barrett să treacă.

Democrații au criticat procesul grăbit ca „nesăbuit” și „fals” pe fondul pandemiei de coronavirus care a ucis 215.000 de oameni în SUA. Ei i-au acuzat pe republicani de ipocrizie. În martie 2016 când presedintele Obama, un democrat, a propus un candidat pentru ocuparea unui loc în instanță, republicanii din Senat au refuzat să organizeze audieri argumentând că decizia nu ar trebui luată într-un an electoral.

Senatorii democrați vor examina probabil opiniile și deciziile sale conservatoare pe care le-a pronunțat în calitate de judecător la Curtea de Apel a circuitului al șaptelea. O mare parte din realizarile ei ar putea fi văzute ca fiind în opoziție cu filosofia regretatei judecătoare Ginsburg.

Senatoarea Dianne Feinstein, democratul de top din comisie a început întrebând despre avort. Întrebând dacă judecatoarea e de acord cu opinia că Roe v Wade – cazul care a dus la legalizarea avortului în SUA – a fost „luata în ​​mod greșit”, judecătoarea Barrett a decis să nu „pre-angajeze” niciun punct de vedere. „Am o agendă de respectat – statul de drept”, a spus ea afirmând că nu are „nicio agendă pentru a încerca să anuleze” alte decizii.

Judecătoarea este o catolică devotată, dar a declarat marți că „nu a încercat niciodată să impună” alegerile ei personale altora.

Domeniul medical este de asemenea în prim-planul agendei pe fondul posibilității ca odata cu inslarea in functie a judecatoarei Barrett la Curtea Suprema ea să aibe un vot decisiv pentru anularea legilor adoptate de fostul președinte Obama in domeniul asigurarilor sociale.

Senatoarea Feinstein a susținut că „americanii vor pierde beneficiile pe care le oferă ACA (Affordable Care Act)” dacă judecătoarea Barrett se află la Curtea Suprema când luna viitoare se va prezenta un dosar deschis împotriva sistemului public de asigurări de sănătate.

Solicitată sa spuna părerea sale despre lege judecătoarea Barrett a refuzat argumentând că, “deoarece acest caz urmează să fie audiat în curând de instanță canoanele de conduită judiciară îmi interzic să-mi exprim punctul de vedere”. Judecătoarea Barrett a criticat în trecut o hotărâre din 2012 a Curții Supreme care menține ACA.

Ce a declarat judecatoarea Barrett la audieri?

“Cred că americanii din toate mediile merită o Curte Supremă independentă care să interpreteze constituția și legile noastre așa cum sunt scrise” a spus jurista în vârstă de 48 de ani senatorilor.

Judecătoarea Barrett a susținut că politicienii aleși iau „decizii politice și hotărâri de valoare” nu judecătorii Curții Supreme.

“În fiecare caz (pe care l-am judecat) am analizat cu atenție argumentele prezentate de părți, am discutat problemele cu colegii mei din instanță și am făcut tot posibilul pentru a ajunge la rezultatul cerut de lege, indiferent de preferințele mele”, a spus ea.

Ce se intmpla mai departe?

După încheierea audierilor orice membru al comisiei poate solicita o săptămână suplimentară înainte de votul oficial al comisiei. Nu este clar dacă membrii vor putea vota de la distanță.

Dacă va trece etapa comisiei plenul Senatului va vota pentru confirmarea sau respingerea numirii judecătoarei Barrett. Republicanii par deja să aibă cele 51 de voturi necesare pentru confirmarea ei.

Liderul majorității Senatului, Mitch McConnell a promis să organizeze un vot de confirmare înainte de alegerile prezidențiale.

 

Etichete: Trump

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading