Atacul peninsulei Crimeea ar putea declanșa „Ziua Judecății”

by | 22 Jul 2022 | Extern

Fostul președinte al Rusiei Dmitri Medvedev a fost citat de TASS duminica trecută spunând că „Ziua Judecății va veni foarte repede” dacă Crimeea este atacată. Moscova a anexat fosta peninsula ucraineană în 2014 când revoluția ucraineana, susținută de Occident, l-a înlăturat pe președintele Viktor Ianukovici.

Medvedev, care este în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a făcut aceste comentarii în timp ce s-a întâlnit cu veteranii celui de-al Doilea Război Mondial în timpul călătoriei sale în orașul Volgograd, din sudul Rusiei.

În opinia sa, obiectivele Rusiei pentru demilitarizarea Ucrainei sunt aproape de a fi un fapt împlinit. Orice speranță ca regimul de la Kiev să se regrupeze, a spus el, „este destul de slabă, deoarece se comportă inadecvat”. El a continuat, spunând că „încercările nesfârșite de a continua această campanie, așa cum se spune astăzi, până la ultimul ucrainean, vor duce evident la prăbușirea actualului regim politic, în ciuda eforturilor lor de a riposta”.

Conștient de faptul că țara sa se confruntă cu „o pagină foarte dificilă a istoriei moderne”, Medvedev a rămas convins că Rusia „va ieși din acest proces cu demnitate; va deveni mai puternică. Și ne vom atinge obiectivele de dragul dezvoltării țării noastre.” În orice scenariu în care Ucraina ar încerca să atace Rusia, mai precis peninsula Crimeea (flota lor de la Marea Neagră se află la Sevastopol), Medvedev a declarat: „Ziua Judecății va veni foarte repede și va fi dureroasă.”

În aceeasi zi, mai devreme, Interfax l-a citat pe Medvedev: „Dacă orice alt stat, fie că este Ucraina sau țări NATO, crede că Crimeea nu este rusă, atunci aceasta este o amenințare sistemică pentru noi”.

Declarațiile lui Medvedev au loc la o zi după ce Vadym Skibitskyi, un oficial al serviciilor secrete militare ucrainene, a sugerat că Crimeea ar putea fi o țintă pentru rachetele HIMARS. Acestea au fost furnizate recent de SUA și se așteaptă să fie urmate de mai multe.

Ofițerul de informații ucrainean Skibitskyi a confirmat într-un interviu televizat sâmbătă că HIMARS ar putea ajunge pe teritoriul Crimeei. Peninsula este folosită ca rampă de lansare pentru rachetele rusești asupra pământului ucrainean, ceea ce ar justifica atacul, a spus el.

De la declarația oficialului, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat forțelor sale să se concentreze pe eliminarea armamentului de lungă distanță al Ucrainei.

Etichete: Rusia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading