Un tribunal din regiunea Valonia francofonă a Belgiei a hotărât că utilizarea pașaportului verde COVID (CST) este ilegală și a obligat guvernul să plătească o amendă zilnică de 5.000 de euro până când încetează aplicarea acestuia.

Hotărârea, care a venit marți de la Tribunalul de Primă Instanță din capitala Valoniei, Namur, a afirmat că legea care impune tuturor să prezinte CST pentru a intra în cafenele, restaurante, săli de sport și locuri culturale restricționează libertatea într-un mod disproporționat față de obiectivele urmărite, raportează cotidianul belgian Le Libre.

În decizia sa, instanța a menționat că decretul de folosire a pașaportului COVID al guvernului regional probabil încalca legislația europeană.


Hotărârea instanței reprezintă o victorie masivă pentru organizația non-profit Notre Bon Droit (Dreptul nostru bun), o alianță de lucrători din domeniul sănătății, oameni de știință, avocați și cetățeni care s-au unit pentru a se opune permisului COVID în Belgia, Franța și Québec în Canada.

Isabelle Duchateau, fondatorul Notre Bon Droit, a salutat marți decizia instanței într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, spunând:

„Instanța ne-a dat dreptate, admițând că CST nu respectă principiul proporționalității”.

Avocații organizației nonprofit au mai remarcat că „instanța a criticat și discriminarea instituită între cetățeni fără justificare științifică obiectivă”.

Aproape imediat după pronunțare, Guvernul valon a făcut recurs la hotărâre și a anunțat că permisul COVID va rămâne în vigoare.

„Guvernul a luat act de decizia Tribunalului de Primă Instanță din Namur. Această decizie nu anulează nici decretul valon, nici „Bilet de siguranță Covid” (CST), care continuă să se aplice în Valonia”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului într-un comunicat.

Cazul ar putea crea un precedent pentru legalitatea pașapoartelor verzi COVID în Belgia. Pe 8 decembrie, un caz similar va fi adus la Tribunalul de Primă Instanță din Bruxelles, care ar putea pune sub semnul întrebării legalitatea permiselor COVID în Regiunea Bruxelles.