Belgia: Un tribunal din regiunea Valonia declară pașapoartele COVID ilegale

by | 8 Dec 2021 | Extern

Un tribunal din regiunea Valonia francofonă a Belgiei a hotărât că utilizarea pașaportului verde COVID (CST) este ilegală și a obligat guvernul să plătească o amendă zilnică de 5.000 de euro până când încetează aplicarea acestuia.

Hotărârea, care a venit marți de la Tribunalul de Primă Instanță din capitala Valoniei, Namur, a afirmat că legea care impune tuturor să prezinte CST pentru a intra în cafenele, restaurante, săli de sport și locuri culturale restricționează libertatea într-un mod disproporționat față de obiectivele urmărite, raportează cotidianul belgian Le Libre.

În decizia sa, instanța a menționat că decretul de folosire a pașaportului COVID al guvernului regional probabil încalca legislația europeană.

Hotărârea instanței reprezintă o victorie masivă pentru organizația non-profit Notre Bon Droit (Dreptul nostru bun), o alianță de lucrători din domeniul sănătății, oameni de știință, avocați și cetățeni care s-au unit pentru a se opune permisului COVID în Belgia, Franța și Québec în Canada.

Isabelle Duchateau, fondatorul Notre Bon Droit, a salutat marți decizia instanței într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, spunând:

„Instanța ne-a dat dreptate, admițând că CST nu respectă principiul proporționalității”.

Avocații organizației nonprofit au mai remarcat că „instanța a criticat și discriminarea instituită între cetățeni fără justificare științifică obiectivă”.

Aproape imediat după pronunțare, Guvernul valon a făcut recurs la hotărâre și a anunțat că permisul COVID va rămâne în vigoare.

„Guvernul a luat act de decizia Tribunalului de Primă Instanță din Namur. Această decizie nu anulează nici decretul valon, nici „Bilet de siguranță Covid” (CST), care continuă să se aplice în Valonia”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului într-un comunicat.

Cazul ar putea crea un precedent pentru legalitatea pașapoartelor verzi COVID în Belgia. Pe 8 decembrie, un caz similar va fi adus la Tribunalul de Primă Instanță din Bruxelles, care ar putea pune sub semnul întrebării legalitatea permiselor COVID în Regiunea Bruxelles.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading