Berlinul va executa mandatul de arestare emis de Curtea Internațională dacă Putin va intra pe teritoriul Germaniei

by | 21 Mar 2023 | Extern

Berlinul a declarat în weekend că este gata să-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin dacă acesta va călători vreodată pe teritoriul german, după ce Curtea Penală Internațională cu sediul la Haga a emis săptămâna trecută un mandat de arestare legat de presupusele încălcări ale drepturilor omului în Ucraina.

Ministrul german al Justiției, Marco Bushman, a precizat că liderul rus va fi reținut dacă va păși pe pământ german. „Mă aştept ca Curtea Penală Internaţională de la Haga să transmită rapid la Interpol, precum şi la statele contractante şi să le ceară aplicarea mandatului”, a declarat Bushman pentru ziarul german Bild am Sonntag duminică.

Acest lucru vine după ce cancelarul german Olaf Scholz a salutat decizia CPI (Curtea Penală Internațională), subliniind că „nimeni nu este deasupra legii”.

Declarația de vineri spunea că Putin „este presupus responsabil pentru deportarea ilegală a populației (copii) și pentru transferul ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”.

„Astăzi, 17 martie 2023, Camera preliminară II a Curții Penale Internaționale… a emis mandate de arestare împotriva a două persoane în legătură cu situația din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin și doamna Maria Alekseevna Lvova-Belova”, se mai arată în declarație, făcând referire la comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Alekseyevna Lvova-Belova.

Mandatul rămâne în mare măsură simbolic, având în vedere că CPI nu are o forță de poliție sau un mecanism de executare. Astfel, guvernele suverane ar trebui să ia măsuri în privința acesteia (ca în cazul Germaniei).

Mandatul complică capacitatea lui Putin de a călători în capitalele europene sau în alte capitale care cooperează cu CPI. Aceasta înseamnă că ar putea împiedica eforturile de pace în scenariul pe care Putin l-ar alege să se angajeze personal în negocieri sau diplomație într-un oraș european.

Kremlinul a spus că mandatul CPI este „nul din punct de vedere juridic” și că nu recunoaște deciziile curții internaționale. Nici SUA nu este semnatară la CPI.

Etichete: Putin

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading