#boicotaustria – Lacrimi, furie și boicot. Decizii radicale luate de politicieni și afaceriști

by | 9 Dec 2022 | Extern

În România activează aproape 7.500 de companii cu capital austriac, cele mai cunoscute fiind OMV-Petrom, BCR-Erste Bank, Raiffesien Bank, Holzindustrie Schweighofer, Immofinanz, Porsche România, Porr Construct, Porsche România.

35% din piață bancară este deținută de bănci cu sediul în Viena.

65% din piață asigurărilor este deținută de companii cu sediul în Viena.

400.000 de români cheltuie anual sute de milioane de euro în concedii în Austria

Economia României pierde 200 de milioane de euro pe lună pentru că nu suntem în Spaţiul Schengen, susţine preşedintele Asociaţiei pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice și reprezentantul statului în Consiliul de Administraţie al OMV Petrom, Răzvan Nicolescu. Acesta mai transmite Austriei “să plătească pierderile economice ale României, dacă exersează pe UE egouri politice”:

“Am văzut o analiză foarte serioasă, o modelare foarte serioasă făcută de o firmă de consultanţă din Big 4. Fiecare lună de întârziere în aderarea noastră la Schengen înseamnă minim 200 de milioane de euro mai puţin la produsul intern brut al României.

Aceeaşi analiză arăta că, în cei 11 ani pe care i-am pierdut, suma pierderilor la PIB-ul României a fost în valoarea actualizată a banilor, de aproape 25 de miliarde de euro.

Eu cred că este momentul să spunem că nu se mai poate aşa şi dacă austriecii vor să exerseze pe Uniunea Europeană egourile lor politice legate de alegerile pe care le au în ianuarie, la alegerile regionale, dacă vor să utilizeze valorile Uniunii Europene în sensul de a nu le mai respecta, până la urmă să dea banii ăştia – 200 de milioane de euro pe lună, pierderi pentru economia României. Inclusiv, atenţie, pentru multe firme cu capital mixt româno-austriac sau chiar firme austriece care derulează afaceri în România”, a afirmat el.

Au existat deja apeluri la boicot împotriva companiilor austriece care activează în România.

„Fiți atât de amabili și trimiteți aceste companii înapoi mamelor lor din spațiul Schengen, nu cumpărând de la ei!”,

a scris Alex Badea, șeful Agenției Media Avangard, pe Twitter. De asemenea, a postat o poză cu siglele a 16 companii austriece, printre care Billa, Erste Group, Raiffeisen, Baumit, Hervis, Julius Meinl, Uniqa, Pfanner, Strabag, XXXLutz, Vienna Insurance Group, Swarovski și Red Bull.

Întrebat dacă România să exercite dreptul de veto în defavoarea Austriei, liderul PSD, Marcel Ciolacu  a răspuns:

„În momentul în care un stat european, la o recomandare a Comisiei Europene, în momentul în care toate celelalte state europene membre au votat conform decizie CE şi un stat european, nejustificat, fiindcă nu există nicio justificare logică în ceea ce a întreprins Austria, atunci este cazul ca şi Austria să se aştepte ca România, la dreptul de veto, să se opună la orice, fără să justifice un astfel de demers”.

„Sunt ferm convins că vor fi niște discuții în interiorul Coaliției de guvernare după acest vot al Austriei.

Fiecare decide dacă mai merge la ski, la shopping în Austria, dacă mai avem cont în bancă, eu nu am, am la Transilvania. Eu nu o să merg în perioada următoare în Austria cu certitudine, a afirmat președintele PSD.”

Parlamentarul PSD Bihor Florian Bodog anunță că se alătură inițiativei de a nu mai cumpăra produse și servicii de la firmele cu acționariat austriac, după ce guvernul de la Viena a anunțat că se opune intrării României în Schengen.

“A venit vremea să NU mai îndesăm bani în buzunarele lacome ale austriecilor! Neobrăzarea actualilor guvernanți de la Viena, lăcomia cu care se uită înspre noi, trufia cu care ne decid ei destinele nu trebuie să rămână nepedepsite, iar românii au început, așa cum e și normal, să se mobilizeze! Vreau să anunț că mă alătur acestor inițiative și voi fi foarte atent să nu mai finanțez în niciun fel companiile austriece sau pe cele care au legătură cu țara respectivă și la nivel de produse și la nivel de servicii”, spune Florian Bodog.

Clubul de fotbal Universitatea Craiova a anunţat, joi, un “boicot total” al companiilor austriece partenere, ca urmare a votului Austriei în consiliul JAI cu privire la admiterea României în Schengen.

În urma atitudinii revoltătoare a Republicii Austria, de a bloca accesul României la Spaţiul Schengen, Universitatea Craiova, fidelă principiilor înrădăcinate în ADN-ul său, a luat decizia de a sancţiona companiile austriece partenere cu un boicot total.

Începând din această lună, clubul îşi va muta conturile de la banca cu acţionariat austriac Raiffeisen Bank, iar alimentarea cu combustibil şi consumabile a parcului auto al Ştiinţei nu se va mai realiza în staţiile OMW-Petrom. Totodată, începând de anul viitor, tradiţionalul cantonament de vară al leilor nu se va mai face în vreo staţiune montană din Austria, ci într-o altă ţară europeană care are condiţii de pregătire similare.”

Voicu Vușcan, administratorul companiei Elit SRL Cugir, Alba, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din România, a anunțat că, în cazul refuzului primirii României în spațiul Schengen nu va mai prelungi niciun contract, cu nicio firma cu acționariat austriac începând cu data de 1 Ianuarie.

“Dacă se întâmplă ceea ce toată lumea prefigurează, după ziua de astăzi, nu îmi va fi dor de Viena, de ski în Austria, de OMV, Petrom, Omniasig, Raiffaisen, BCR, Pfanner, Atomic, Fischer, Frey Wille, Julius Meinl, Humanic, Red Bull, Swarovski. Am fost buni 30 de ani să plătim dobânzi băncilor austriece, să le dăm pe nimic petrol, gaze și paduri, să cheltuim la Parndorf și ski în Austria.

De la 1 Ianuarie, nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac. Poate aceasta palmă, pe care o luăm azi, va reuși să ne trezească, și să nu mai fim acel popor de tâmpiți, despre care vorbea Petre Țuțea. În Schengen sau în afara lui, pentru majoritatea dintre noi nu contează prea mult, nu ne schimbă viața în niciun fel, dar dacă ne simțim mândri că suntem români, este momentul să întoarcem foaia, și să lovim fiecare dintre noi, cu armele pe care le avem“.

Președintele PNL Târgoviște a reacționat după votul Austriei împotriva aderării României la Spațiul Schengen. În replica votului, Aurelian Cotinescu îndeamnă la boicot împotriva Austriei și a companiilor din această țară.

“Austria – un stat mic plin de frustrări imperiale! Prin votul de astăzi, Austria a produs o falie în interiorul UE într-un moment în care Europa are nevoie de solidaritate în contextul războiului din Ucraina.

Prin votul de astăzi, Austria a jignit România și pe cei peste 20 de milioane de români…

Cred că atunci când România este nedreptățită, jignită, trebuie ca fiecare român să reacționeze și să boicoteze Austria și companiile austriece.”

Proprietarii unui magazin alimentar din România se “răzbună”, după ce Austria a refuzat accesul ţării noastre în spaţiul Schengen. Aceştia au decis să nu mai vândă niciun produs RedBull şi Pfanner – două companii austriece, producătoare de băuturi răcoritoare. Pe frigiderul gol, este lipit un mesaj către clienţi, care îi îndeamnă să dea “dovadă de unitate”.

“Aici se aflau produsele austriece RedBull şi Pfanner. Austria nu ne vrea în Schengen, aşa că noi am decis să nu mai vindem produsele lor în magazinele noastre. Aveţi două posibilităţi: sunteţi alături de noi şi daţi dovadă de unitate sau mergeţi să le cumpăraţi de la alte magazine şi îi lăsăm pe austrieci să îşi bată în continuare joc de noi. Cu o floare nu se face primăvară dar de undeva trebuie să începem”, au scris proprietarii.

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, spune că anual merg în vacanță în Austria, în principal la schi, în medie 370.000 de români.

„Știm cu toții că nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat. Sunt astfel de condiții, poate în unele cazuri și mai bune, și în Elveția, Italia, Franța, Germania”, a declarat ministrul Turismului, în contextul în care Austria se opune aderării României la Spațiul Schengen.

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la spaţiul Schengen.

“Olanda nu a votat împotriva noastră, a votat doar Austria, într-un mod incalificabil. Din momentul acesta îi rog pe români şi autorităţile statului să acţioneze în consecinţă. Doresc ca toate companiile de stat, începând cu Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Electrica, şi toate companiile care au conturi la Erste şi la Raiffeisen să închidă de urgenţă conturile şi cardurile bancare.”

Supărat pe Austria că se opune aderării țării noastre la spațiul Schengen, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați fermieri români, Dimitrie Muscă a spus că închide conturile bancare de la BCR – Erste Bank, unitate cu care lucrează de ani buni firmele pe care le administrează în vestul țării.

“Astăzi închid două conturi bancare la BCR aparținând CAI Curtici și CAI Olari. Am luat această decizie din cauza votului acordat de Austria, de a nu intra România în spațiul Schengen, o decizie nejustificată. Olanda și-a reevaluat poziția, iar Austria a rămas singura țară din Uniunea Europeană care se opune aderării țării noastre la Schengen. Prin boicotarea băncii cu care lucrez de ani de zile și care are capital austriac, îmi exprim dezaprobarea față de Austria”, a precizat dr. ing. Dimitrie Muscă, director general Combinatul Agroindustrial Curtici – județul Arad.

Mai mulți români au început să boicoteze țara care a spus astăzi “nu” României pentru a intra în spațiul Schengen. Aceștia au început să se îndemne pe Facebook pentru a alege alte destinații turistice în afară de Austria pentru a merge la schi.

“La începutul anului viitor, cred ca voi pune aici o poza de pe o pârtie din Italia. Daca aveți sugestii de pârtii faine nu ezitați să le scrieți mai jos în comments pls!

Și da, am de gând să boicotez și cred că va avea efect boicotul turistului român pentru că lovește direct la buzunarul electorului austriac.

Demnitate și coloană vertebrală domnilor. O sa zică unii că ce contează boicotul dacă în locul nostru vin în număr mare turiștii ruși? Ei nu-i chiar așa domnilor!! În număr mare avem impact mai mare”, este mesajul unui român pe grupul de Facebook Ski România.

#boicotaustria

Etichete: Austria | boicot | Schengen

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading