Bulgaria refuză să trimită arme în Ucraina și se alătură poziției de neutralitate a Ungariei și Austriei

by | 5 May 2023 | Extern

Bulgaria s-a alăturat grupului minoritar al țărilor Uniunii Europene care refuză să trimită arme în Ucraina, anunțând ca nu va participa la programul comun de achiziție de muniție al UE și nici nu va furniza Ucrainei avioane de luptă sau tancuri, transmite Euronews. Președintele bulgar Rumen Radev se află sub o presiune enormă din partea partidelor de opoziție, dar a spus că își susține poziția.

„Bulgaria nu sprijină și nu este implicată în achiziția comună de muniție pentru Ucraina. Cu toate acestea, vom sprijini eforturile de restabilire a păcii. Atâta timp cât guvernul interimar este la putere, Bulgaria nu va pune la dispoziția Ucrainei avioanele sale de luptă, sistemele de rachete antiaeriene, tancurile și alte echipamente”, a spus Radev.

La sfârșitul lunii ianuarie, ministrul maghiar al apărării Kristof Szalay-Bobrovniczky și omologul său austriac, Klaudia Tanner, au declarat la Budapesta că niciuna dintre țări nu va oferi asistență militară Ucrainei pentru a „preveni escaladarea ulterioară”.

Deși mulți dintre aliații săi occidentali acuză Ungaria că se alătură Rusiei în război pe baza poziției sale ferme de a nu trimite arme în Ucraina, în decembrie anul trecut, premierul Viktor Orban a spus că guvernul său este pur și simplu de partea maghiarilor.

„Suntem pro-maghiari”, a spus Orban într-un interviu. „Suntem de partea maghiarilor în războiul ruso-ucrainean”.

Orban a susținut că, deși este important pentru guvernul său că Rusia nu reprezintă o amenințare la adresa securității, relațiile economice sunt esențiale nu numai pentru Ungaria, ci și pentru întreaga economie europeană.

„Răspunsul la întrebarea dacă suntem pe partea corectă sau greșită a istoriei este că suntem pe partea maghiară a istoriei. Susținem și ajutăm Ucraina, este în interesul nostru să păstrăm o Ucraina suverană și este în interesul nostru ca Rusia să nu reprezinte o amenințare pentru securitatea Europei, dar nu este în interesul nostru să renunțăm la toate relațiile economice cu Rusia. Privim aceste probleme prin ochelari maghiari, nu prin ai nimănui altcuiva”, a spus Orban.

Etichete: armament | Bulgaria | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading