Bulgaria va rămâne de astăzi fără gazele rusești, alături de Polonia

by | 27 Apr 2022 | Extern

Bulgaria va rămâne de astăzi fără gazele rusești, alături de Polonia, după ce gigantul rus Gazprom a anunțat încetarea livrărilor de gaz către aceste 2 țări.

„Bulgargaz a primit o notificare astăzi, 26 aprilie, că livrările de gaze naturale de la Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie”, a declarat marți seara Ministerul Economiei din Bulgaria într-un comunicat.

„Partea bulgară și-a îndeplinit pe deplin obligațiile și a efectuat toate plățile necesare conform contractului său actual în timp util, strict și în conformitate cu termenii săi”, a adăugat acesta.

Ministerul bulgar al Energiei a mai declarat marți că operatorii săi de stat de gaz Bulgargaz și Bulgartransgaz „au întreprins măsuri pentru acorduri alternative pentru livrările de gaze naturale și pentru a face față situației actuale”.

„În prezent, nu este nevoie de (impunerea) vreunei măsuri restrictive asupra consumului”, a adăugat acesta.

Bulgaria este aproape complet dependentă de Rusia pentru consumul său anual de aproximativ 3,0 miliarde de metri cubi de gaz.

Națiunea balcanică primește doar cantități mici de la Azerbaidjan pe care speră să le crească după finalizarea unei legături cheie către Grecia vecină la sfârșitul acestui an.

Contractul pe termen lung al țării cu Gazprom expiră la sfârșitul acestui an.

Incertitudinea privind reînnoirea contracturlui pe fondul sancțiunilor UE asupra Rusiei după invazia sa în Ucraina a împins Sofia să caute aprovizionare și rute alternative, inclusiv gaze naturale lichefiate din terminalele din Grecia și Turcia.

Datele din Inventarul agregat de stocare a gazelor al operatorilor de gaze din UE au arătat că singura unitate de stocare a gazelor din Bulgaria de la Chiren a fost plină cu puțin peste 17% luni.

Ministrul bulgar al energiei era de așteptat să ofere mai multe detalii despre oprirea livrărilor miercuri dimineață.

După introducerea sancțiunilor împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, Kremlinul a avertizat statele membre UE că aprovizionarea cu gaze va fi întreruptă dacă nu plătesc în ruble.

Ministerul Energiei din Bulgaria nu a spus în mod explicit dacă a refuzat să plătească în ruble.

Etichete: energie-gaz | Rusia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading