Casa Albă ne asigură că Rusia nu se pregătește să folosească arme nucleare

by | 27 Mar 2023 | Extern

Deși Vladimir Putin a anunțat sâmbătă că Rusia a ajuns la un acord cu Belarus pentru a staționa arme nucleare tactice pe teritoriul țării vecine, Casa Albă a spus că „nu există niciun indiciu” că Moscova se pregătește să desfășoare arme nucleare în Ucraina.

Potrivit Sky News, oficialii americani „continuă să monitorizeze situația”, dar nu văd niciun motiv să „și schimbe poziția strategică nucleară”.

„Rămânem angajați în apărarea colectivă a alianței NATO”, a spus Casa Albă într-un comunicat.

Între timp, Kievul consideră că instalarea de arme nucleare tactice rusești ar destabiliza Belarus. Oleksiy Danylov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDCO), a considerat duminică că instalarea de arme nucleare tactice rusești ar destabiliza Belarus prin intensificarea percepției negative și a respingerii Rusiei și a lui Vladimir Putin în societatea belarusă. pe cat posibil. În plus, potrivit lui Danyilov, președintele rus „ia ostatică țara vecină” cu acest pas.

Putin a declarat sâmbătă la televiziunea de stat că desfășurarea de către Rusia a armelor nucleare tactice pe teritoriul unei țări vecine nu încalcă Tratatul de neproliferare nucleară. El a adăugat că Statele Unite au instalat și arme nucleare pe teritoriul aliaților săi europeni.

Potrivit lui Putin, președintele Belarus Alexander Lukașenko a ridicat de multă vreme problema desfășurării de arme nucleare tactice în Belarus, țară care se învecinează cu Polonia. Guvernele rus și belarus au fost de acord asupra deciziei, a subliniat președintele rus.

În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că situația de război din estul Ucrainei „nu este bună”. Într-un interviu publicat sâmbătă, șeful statului a explicat că motivul principal pentru aceasta este lipsa muniției.

Vorbind despre o posibilă contraofensivă ucraineană, el a spus: „Nu putem începe încă”. Fără tancuri și artilerie, „nici un singur soldat curajos” nu poate fi trimis pe front, a declarat el. „Așteptăm să sosească muniția de la partenerii noștri”, a spus el, adăugând că armata rusă folosește de trei ori mai multă muniție decât forțele ucrainene pe zi.

Interviul a fost realizat într-un tren pe 23 martie, când Zelensky se întorcea la Kiev dintr-o vizită în regiunea Herson, lângă front. Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene, a declarat joi că contraofensiva ucraineană este iminentă. Comandantul a lăudat curajul și perseverența soldaților ucraineni.

Etichete: arme nucleare | Rusia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading