China a cerut Rusiei să amâne invazia Ucrainei până după Jocurile Olimpice

by | 3 Mar 2022 | Extern

Un raport al serviciilor secrete occidentale arată că înalți oficiali chinezi le-au spus înalților oficiali ruși la începutul lunii februarie să nu invadeze Ucraina înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, conform The New York Times, citând înalți oficiali ai administrației Biden și un oficial european.

Raportul indică faptul că înalți oficiali chinezi aveau un anumit nivel de cunoștințe despre „planurile sau intențiile de război ale Rusiei înainte ca invazia să înceapă săptămâna trecută”.

Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping la Beijing înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Moscova și Beijingul au emis la acea vreme o declarație în care arătau că parteneriatul lor nu are „limită”, denunțând extinderea NATO și afirmând că vor stabili o nouă ordine globală, cu adevărată „o democrație”.

China a ținut ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice pe 20 februarie. A doua zi, Putin a ordonat mai multor trupe rusești să intre într-o zonă controlată de insurgenți din estul Ucrainei, după ce televiziunea de stat a difuzat o întâlnire între el și consiliul său de securitate națională și un lung discurs în care el a spus că Ucraina ar trebui să facă parte din Rusia, mai degrabă decât să existe ca țară, spune raportul NYT.

La începutul zilei de 24 februarie, armata rusă a început o invazie pe scară largă a Ucrainei, incluzând atacuri asupra orașelor ucrainene cu rachete balistice, obuze de artilerie și unități de tancuri.

China și Rusia și-au consolidat de ani de zile legăturile lor economice, diplomatice și militare. Xi și Putin s-au întâlnit de 37 de ori în calitate de lideri naționali înainte de discuțiile lor de la Beijing înainte de Jocurile Olimpice conform NYT.

Declarația comună ambițioasă pe care cele două națiuni au emis-o în timpul acelei întâlniri i-a alarmat pe oficialii americani și europeni, mai ales pentru că este prima dată când China se alătură în mod explicit Rusiei în probleme legate de securitatea NATO și europeană.

De când tensiunile dintre Ucraina și Rusia au început, oficialii chinezi s-au aliniat constant cu Rusia. Aceștia și-au exprimat sprijinul pentru preocupările Rusiei cu privire la NATO și au spus că oficialii ruși și ucraineni ar trebui să aibă negocieri.

Purtătorii de cuvânt ai Ministerului chinez de Externe au refuzat să numească acțiunile Rusiei o „invazie” și au dat vina pe SUA pentru aprinderea tensiunilor în jurul Ucrainei. Oficialii chinezi au criticat, de asemenea, sancțiunile impuse Rusiei de către Statele Unite și națiunile europene.

Înainte de invazie, Beijingul și Moscova au anunțat un contract pe 30 de ani pentru ca China să cumpere gaz printr-o nouă conductă. China a ridicat și restricțiile la importul de grâu rusesc. Însă oficialii americani se așteaptă ca marile bănci de stat chineze să evite încălcarea deschisă a sancțiunilor împotriva Rusiei de teama să nu-și pună în pericol propriile activități comerciale globale, conform NYT.

Etichete: China | Rusia | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading