China a împărtășit Rusiei informațiile secrete primite de la Biden pentru a opri invazia Ucrainei

by | 28 Feb 2022 | Extern

Administrația Biden a avut mai multe întâlniri la nivel înalt cu omologii chinezi, în care SUA au prezentat informații care au arătat acumularea militară a Rusiei în jurul Ucrainei și au cerut Chinei să îndemne Rusia să nu invadeze – informații care au fost apoi furnizate de China Rusiei.

Întâlnirile, care au avut loc pe parcursul a trei luni, au fost detaliate într-un raport devastator al New York Times, care dezvăluie că oficialii chinezi, inclusiv ministerul de externe și ambasadorul în Statele Unite, au respins cererile americane, declarând că nu cred că este în curs de dezvoltare o invazie și le-a spus omologilor lor ruși despre întâlniri, furnizându-le informații din SUA.

„După un schimb diplomatic din decembrie, oficialii americani au primit informații care arătau că Beijingul a împărtășit informațiile cu Moscova, spunându-le rușilor că SUA încearcă să semene discordie – și că China nu va încerca să împiedice planurile și acțiunile Rusiei, au spus oficialii. ”, conform New York Times.

Detaliile au fost furnizate New York Times de înalți oficiali ai administrației.

După ce discuțiile diplomatice dintre Rusia și omologii săi din NATO și Ucraina au eșuat, Putin a lansat joi o invazie pe scară largă a Ucrainei, după ce a anunțat recunoașterea independenței separatiștilor în estul Ucrainei.

Când a fost întrebat despre „îndemnarea Chinei să ajute la izolarea Rusiei” la conferința de presă de joi, președintele Biden nici nu a confirmat, nici nu a negat.

Poziția publică a Chinei a fost să joace rolul unui arbitru, îndemnând națiunile occidentale să echilibreze cu atenție „preocupările legitime de securitate” la îndemână, respectând în același timp drepturile teritoriale.

Pe această bază unii spun că îl încurajează pe Putin să ia în considerare discuțiile diplomatice. Dar servește și ca exemplu de reacție internațională la China. Oficialii chinezi au susținut public încă de săptămâna trecută preocupările Rusiei cu privire la expansionismul NATO ca o amenințare la adresa securității lor.

Etichete: Biden | China | Rusia | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading