China accelerează revoluția tehnologică pentru a reduce dependența față de occident

by | 12 Mar 2021 | Extern

Pentru politicienii americani si europeni, potențialul Chinei de a domina tehnologiile de vârf reprezintă una dintre cele mai mari amenințări geopolitice din următoarele câteva decenii. Președintele Chinei, Xi Jinping este, de asemenea, îngrijorat că SUA va bloca ascensiunea Chinei iar luna aceasta va dezvălui planuri pentru a limita dependența fața de tehnologia americană.

La sesiunea anuală din aceasta lună a legislativului Chinei, liderii de top ai Partidului Comunist vor aproba un plan politic de cinci ani pentru a reduce dependența de Occident pentru componente tehnologice esențiale, cum ar fi cipurile de computer, făcând în același timp pariu pe tehnologiile emergente, de la vehiculele cu hidrogen la biotehnologie. Investițiile de miliarde de dolari ar putea ajuta China să depășească SUA ca cea mai mare economie mondială și să consolideze obiectivul lui Xi de a transforma națiunea chineză într-o superputere.

„Cel mai important lucru este amploarea ambiției – aceasta este mai mare decât orice au făcut vreodată Japonia, Coreea de Sud sau SUA”, a declarat Barry Naughton, profesor la Universitatea din California, San Diego și unul dintre cei mai buni cunoscatori ai economiei Chinei.

Cursa pentru dezvoltarea de tehnologii avansate stârnește tensiuni intre SUA-China după decenii de liniște care au ridicat nivelul de trai în întreaga lume. Acum, ambele țări urmăresc dominația în domenii strategice, fiecare alimentată de teama că cealaltă vrea să-și îmbunătățească sistemul politic: una care vede libertatea de exprimare și democrația ca fiind esențiale pentru prosperitate și alta care crede că conducerea cu un singur partid, in detrimentul  libertății individuale, asigură creșterea economică și bunastarea poporului.

În joc pentru președintele chinez este mai mult decât îmbunătățirea vieții celor 1,4 miliarde de oameni ai Chinei, este si cheia justificării Partidului Comunist pentru interzicerea opoziției politice. El dorește, de asemenea, să arate că partidul poate juca un rol de succes în îndrumarea economiei, mai ales după ce administrația președintelui american Donald Trump i-a subminat legitimitatea de a conduce iar interdicția asupra campionilor naționali precum Huawei Technologies Co. și Semiconductor Manufacturing International Corp., cea mai mare companie producătore de microcipuri a produs mari prejudicii industriei tehnologice chinezești.

Economiștii prezic că economia Chinei se va mări cu 8,3% anul acesta, comparativ cu 4,1% a SUA. „Pandemia dovedește încă o dată superioritatea sistemului socialist cu caracteristici chineze”, a spus președintele chinez anul trecut.

Dar SUA caută acum aliați care să ajute la contracararea aspirațiilor lui Xi, atât prin refuzul accesului la tehnologii cheie, cât și prin refacerea lanțului de aprovizionare de bunuri strategice. Săptămâna trecută, președintele SUA, Joe Biden, a anunțat o refacere a lanțului de aprovizionare a semiconductoarelor, a produselor farmaceutice, a metalelor rare cat și a bateriilor de mare capacitate, parte a unui plan mai larg de a stopa ascensiunea Chinei – incluzand și cheltuieli cu infrastructura de 2 trilioane de dolari.

„Dacă nu ne mișcăm, ne vor mânca prânzul”, a declarat Biden reporterilor în februarie, după ce a avut prima convorbire telefonică cu președintele Xi. Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a evidențiat îngrijorarea că Beijingul oferă avantaje companiilor de stat chineze, declarând că blocul european va coopera cu SUA pentru a depași provocările care decurg din „modelul socioeconomic al Chinei”.

Accentul pus pe tehnologie este și mai urgent datorită plafonării economiei chineze, care s-a bazat pană in prezent pe canalizarea creditului către investiții imobiliare și infrastructură pentru a susține creșterea. Dar vânzările de locuințe tind sa atingă vârful pe măsură ce urbanizarea crește, autoritațile locale luptandu-se să găsească proiecte viabile de infrastructură. Beijingul trebuie să folosească tehnologia pentru a crește economic, pentru a atinge obiectivul din 2035 de a dubla dimensiunea economiei față de nivelurile din 2020.

Un factor cheie sunt cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare: se așteaptă ca autoritățile chineze să aibă o țintă care să egaleze sau chiar să depășească cheltuielile anuale din SUA de aproximativ 3% din produsul intern brut. Foarte multi bani vor fi alocați cercetării finanțate de stat, Ministerul Științei și Tehnologiei din China anunțând domenii prioritare precum energia hidrogenului, vehiculele electrice și supercomputere.

Etichete: China

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading