China salută posibila alianța navală dintre Iran și statele din Golf

by | 7 Jun 2023 | Extern

Ministerul chinez al Afacerilor Externe a lansat o declarație pe 5 iunie, în care lăuda planul de formare a unei forțe navale comune iraniene și țările din Golf.

„[China] salută formarea unei alianțe maritime comune cu prezența Iranului, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și alții”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului.

„O astfel de alianță va spori securitatea și stabilitatea în regiune”, a adăugat oficialul chinez.

Pe 2 iunie, comandantul forțelor navale ale Teheranului, amiralul Shahram Irani, a anunțat că Republica Islamică încearcă să formeze o alianță maritimă comună cu Emiratele Arabe Unite, Qatar, Bahrain, Irak, Pakistan și India.

Arabia Saudită este, de asemenea, interesată să „îndrepte în această direcție”, a spus Irani.

„Țările din regiune și-au dat astăzi seama că doar cooperarea între ele aduce securitate în zonă”, a spus șeful marinei, adăugând că regiunea va fi în curând eliberată de orice „forță ilegitimă”.

Potențialul acestei noi alianțe vine în urma acordului de reconciliere intermediat de chinezi, încheiat între Iran și Arabia Saudită în martie a acestui an.

Acest acord a făcut ca Arabia Saudită să se distanțeze semnificativ de vest și să stimuleze cooperarea, dialogul și diplomația cu țările din regiune, în special cu Siria. Regatul a stimulat și legăturile economice cu China și Rusia.

Iranul a cerut să dezvolte o alianță maritimă regională, în principal prin Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO), la care Arabia Saudită a acceptat să se alăture.

Acest lucru se datorează confiscării de către marina americană a transporturilor de petrol iraniene pe mare și altor incursiuni în apele teritoriale iraniene. Teheranul s-a referit anterior la activitatea SUA în apele internaționale drept „piraterie maritimă”.

Înainte de acordul saudit-iranian, Washingtonul a continuat să susțină parteneriate militare israelo-americane-Golf, care au inclus înființarea unei flote de drone menite să confrunte Iranul.

Potențialul unei noi forțe maritime între Iran, statele din Golf și altele țări a frustrat Washingtonul.

„Alianța pe care Iranul și-a anunțat intenția de a o forma cu Arabia Saudită și alte țări din Golf este ilogică și sfidează rațiunea”, a declarat recent purtătorul de cuvânt al marinei americane, Tim Hawkins.

Etichete: Iran

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading