China și Brazilia au încheiat un acord pentru a renunța la dolar în schimburile comerciale

by | 31 Mar 2023 | Extern

China și Brazilia au ajuns la un acord pentru a tranzacționa în propriile monede, renunțând la dolar ca intermediar, a anunțat miercuri guvernul brazilian aceasta fiind cea mai recentă măsură a Beijingului împotriva monedei americane.

Acordul va permite Chinei, principalul rival al hegemoniei economice americane, și Braziliei, cea mai mare economie din America Latină, să își desfășoare tranzacțiile comerciale și financiare masive în mod direct, schimbând yuani cu reali și invers, în loc să treacă prin dolar.

„Se așteaptă ca acest lucru să reducă costurile… să promoveze și mai mult comerțul bilateral și să faciliteze investițiile”, a declarat Agenția braziliană pentru promovarea comerțului și a investițiilor (ApexBrasil) într-un comunicat.

China este cel mai mare partener comercial al Braziliei, cu un comerț bilateral record de 150,5 miliarde de dolari (200 de miliarde de dolari) anul trecut.

Acordul, care urmează unei înțelegeri preliminar din ianuarie, a fost anunțat după un forum de afaceri la nivel înalt China-Brazilia la Beijing.

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva era programat inițial să participe la forum ca parte a unei vizite importante în China, dar a trebuit să-și amâne călătoria pe termen nelimitat duminică, după ce a suferit de pneumonie.

Banca Industrială și Comercială a Chinei și Bank of Communications BBM vor executa tranzacțiile, au spus oficialii.

China are acorduri similare cu Rusia, Pakistan și alte câteva țări.

Etichete: Brazilia | China

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading