Cine este de vină pentru războiul din Ucraina? Kissinger: Nu numai Rusia

by | 26 May 2023 | Extern

Fostul secretar de stat al SUA Henry Kissinger consideră că izbucnirea conflictului din Ucraina nu este doar vina Rusiei, ci și a Occidentului, care a promis aderarea Ucrainei la NATO.

Kissinger nu învinuiește doar Rusia pentru războiul din Ucraina. Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace din 1973 a menționat în săptămânalul Die Zeit că în 2014 și-a exprimat îndoielile cu privire la planul de „invitare a Ucrainei la NATO”.

Nu doar Rusia este de vină

Kissinger, care împlinește 100 de ani sâmbăta viitoare, a declarat că invitația Ucrainei de a adera la NATO a fost începutul unei serii de evenimente care vor culmina cu război.

„Războiul în sine și desfășurarea lui sunt extrem de nemiloase, atacul trebuie respins. De aceea susțin rezistența ucrainenilor și a Occidentului. Rusia nu poate câștiga”, a spus Kissinger.

În ciuda acestui fapt, fostul politician consideră că „nu a fost înțelept să combine admiterea tuturor țărilor din fostul bloc estic în NATO cu invitarea Ucrainei să adere la Alianță”.

Kissinger și-a amintit poziția lui în această privință. La acea vreme, el credea că „Ucraina ar fi trebuit să rămână neutră, cu un statut asemănător cu cel al Finlandei.” Cu toate acestea, acum pledează pentru aderarea Ucrainei la alianța militară occidentală după încheierea războiului.

„Astăzi, sunt cu siguranță în favoarea admiterii Ucrainei în NATO după încheierea războiului. Acum că nu mai există zone neutre între NATO și Rusia, este mai bine ca Occidentul să accepte Ucraina în NATO”, a subliniat el.

Arme nucleare

Kissinger a comentat, de asemenea, posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare tactice. După cum a afirmat, nu crede că Putin a decis să facă un astfel de pas împotriva Ucrainei.

„Dar cu cât atinge mai mult miezul identității ruse, cu atât va fi mai probabil”,

a adăugat el. Republicanul a criticat şi mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională pentru Vladimir Putin .

„Putin la tribunal? Mai bine nu!”

a spus el și a adăugat că oprirea unui război devine imposibilă sau mult mai dificilă dacă rezultatul acestuia este legat de soarta personală a unui lider politic.

Etichete: NATO | Rusia | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading