Consiliul Europei sărbătorește “bucuria și libertatea de a purta vălul islamic”

by | 4 Nov 2021 | Extern

O campanie europeană care sărbătorește „bucuria” și „libertatea” de a purta vălul islamic a fost anulată după obiecții vehemente din partea Franței. Guvernul francez a denunțat campania Consiliului Europei ca fiind profund inacceptabilă, politicienii de stânga au criticat-o, iar candidații de dreapta la președinție au denunțat-o drept propagandă islamistă.

Divizia antidiscriminare a Consiliului Europei, care a lansat campania de promovare a diversității, și-a retras conținutul de pe rețelele de socializare, spunând că „se va gândi la o prezentare mai bună a acestui proiect”.

Secretarul general al Consiliului, Marija Pejcinovic Buric, a spus că mesajele postate despre hijab – vălul islamic, „reflectau declarațiile făcute individual de participanții la unul dintre atelierele de lucru ale proiectului și nu reprezintă poziția Consiliului Europei”.

Consiliul Europei a prezentat tinere femei cu capul acoperit alături de sloganul „Aduceți bucurie și acceptați hijab-urile”, „Frumusețea este în diversitate, așa cum libertatea este în hijab” și „Vălul meu, alegerea mea”. Uniunea Europeană a cofinanțat campania.

În Franța, unde islamul și tradițiile sale au fost o problemă explozivă timp de multe decenii, campania a provocat neîncredere și proteste în rândul clasei politice. Sarah El Haïry, ministrul tineretului, a declarat că Franța a dezaprobat campania deoarece „încuraja purtarea hijab-ului”. Guvernul “și-a exprimat dezaprobarea extrem de puternică, care a dus la retragerea acestei campanii”, a spus ea.

Campania Consiliului Europei a avut loc pe fondul campaniei electorale neoficiale timpurii în vederea alegerilor prezidențiale de anul viitor în care președintele centrist Emmanuel Macron, deși nu și-a declarat încă intenția de a intra în competiție, este dat pe primul loc în sondaje cu circa un sfert din intențiile de vot exprimate.

Sondajele arată că majoritatea voturilor, pe lângă cele ale lui Macron vor merge către candidații de dreapta și naționaliști, iar această campanie le-a ridicat o minge la fileu.

Michel Barnier, candidat conservator moderat la învestitura din partea principalului partid de centru dreapta Les Republicains (LR), a declarat că hijab-ul este opusul unui instrument de libertate. „Mi-aș fi dorit ca oamenii responsabili pentru această campanie proastă să meargă și să întrebe… femeile din Kabul care luptă să nu poarte acest văl”, a spus el.

Valérie Pécresse, o altă candidată la învestitura LR, președinta consiliului regiunii pariziene, a spus că vălul nu este „un simbol al libertății, ci al supunerii”.

Éric Zemmour, polemistul de dreaptă care nu și-a anunțat încă intenția de a candida, a numit campania „publicitate jihadistă” și a adăugat: „Islamul este inamicul libertății. Această campanie este inamicul adevărului.”

Marine Le Pen, lidera Reunirii Naționale, care și-a sporit criticile la adresa islamului pentru a rivaliza cu discursul mai virulent al lui Zemmour, a numit campania „revoltătoare și indecentă atunci când milioane de femei luptă cu curaj pentru a scăpa de această aservire”.

Le Pen și Zemmour sunt arătați de sondaje la luptă pentru locul 2 după Macron, care ar permite accederea în al doilea tur de scrutin al prezidențialelor.

S-au ridicat voci și în opoziția de stânga, care consideră vălul o negare a egalității. Laurence Rossignol, un senator al Partidului Socialist care a ocupat funcția de ministru al drepturilor femeii sub președintele Francois Hollande (2012 – 2017), a declarat: „Un lucru este să ne amintim că femeile sunt libere să poarte hijab. A spune că libertatea este în hijab este altceva.”

Conform tradiției franceze a laicității statului, purtarea acoperirii religioase a capului este interzisă în școlile de stat și de către femeile angajate în serviciile publice. Acoperirea completă a feței este ilegală în spațiile publice, iar “burkini”, sau costumele de baie în stil musulman, sunt interzise în unele piscine și plaje municipale.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading