Contre în interiorul guvernului conservator polonez din cauza finanțării UE

by | 12 Jul 2022 | Extern

După câteva luni de certuri, Comisia Europeană a decis în sfârșit să dea undă verde planului de redresare polonez, în ciuda rezervelor sale cu privire la politica de reformă judiciară implementată de guvernul lui Mateusz Morawiecki. Comisia a considerat că Polonia acționează contrar statului de drept. Inițial, a decis să rețină fondurile europene din cauza controversei privind plasarea judecătorilor polonezi sub controlul unei camere disciplinare, creând percepția că independența judecătorilor polonezi este împiedicată.

Răsgândirea Comisiei UE a fost o ușurare pentru Polonia, care se confruntă cu cheltuieli foarte mari ca urmare a războiului din Ucraina și a potopului de refugiați care și-au ales în principal vecinul de la vest ca gazdă temporară.

Cu toate acestea, unii oponenți politici ai premierului polonez nu au văzut această acordare de fonduri UE o veste bună, ei consideră că decizia plasează țara într-o dependență periculoasă. Ei se tem că, în schimbul banilor, Polonia ar fi supusă controlului și șantajului permanent din partea instituțiilor europene, împiedicând Polonia să urmeze politica pe care dorește.

Ministrul Justiției Zbigniew Ziobro a numit sprijinul financiar european „piatra de moară de la gâtul Poloniei”. El crede promisiunea expune Polonia la riscul de a-și pierde suveranitatea.

Morawiecki nu a fost de acord cu ministrul său, explicând în presa poloneză că mai degrabă ar datora banii Europei decât piețelor financiare. Dar Ziobro a persistat în discursul său, cerând în mod explicit Poloniei să refuze fondurile UE fiind în final revocat din postul său de ministru al justiției.

Sabia lui Damocles atârnă deasupra capului Poloniei, deoarece vicepreședintele Comisiei, Věra Jourová, a explicat că proiectul de lege care prevede desființarea camerei disciplinare a Curții Supreme de Justiție a Poloniei, prezentat de guvernul polonez ca semn al bunăvoinței sale, nu a îndeplinit condițiile solicitate de Comisie în schimbul acordării de fonduri. Prin urmare, plata primei rate nu a fost efectuată.

Morawiecki refuză să vadă această întârziere drept motiv de îngrijorare. Într-un interviu pentru Polska Times, el explică că doar neînțelegerile parțiale – dar nu grave – sunt de vină pentru întârzierile actuale. Cel mai important este obținerea acordului oficial al Comisiei în urmă cu câteva săptămâni: „Dacă plata este emisă în martie sau iulie, este o problemă secundară”, a explicat el. „Nu are rost să redeschidem răni vechi”, a insistat el. Morawiecki speră că prima plată poate fi făcută până în 2023.

Etichete: Polonia | UE

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading