Criza care adâncește rănile războiului din Ucraina: corupția profundă a elitei politice

by | 30 Jan 2023 | Extern

O serie de politicieni ucraineni de top au demisionat în cel mai mare scandal de corupție din Ucraina, inclusiv în ministerele apărării și infrastructurii, care gestionează fonduri din Occident.

Un consilier prezidențial de top și patru miniștri adjuncți – printre acești doi oficiali ai apărării, împreună cu cinci guvernatori regionali au fost forțați să-și părăsească posturile. Iar printre guvernatorii regionali care au demisionat s-au numărat oficialii care supraveghează regiunile care au avut loc lupte intense, inclusiv regiunile Zaporizhzhia și Herson, unde forțele ruse au raportat în ultimul timp câștiguri.

Ucraina are un istoric de țară profund coruptă și în 2021 Transparency International a clasat țara pe locul 122 din 180 de țări în clasamentul statelor corupte.

Ucraina a fost mult timp considerată una dintre cele mai corupte țări din Europa și din lume. The Guardian o  numea în 2015 “Cea mai coruptă țară din Europa”. Auto-imbogățirea elitei politice și a oficialiilor de stat de rang înalt este considerată banală și chiar și în aparatul de stat inferior angajații și funcționarii publici își umplu buzunarele în detrimentul poporului.

Dar actualul scandal de corupție este considerat unul dintre cele mai mari din ultimii ani. 12 oficiali politici de rang înalt și-au pierdut acum posturile profitabile pentru că, în timp ce oamenii sufereau din cauza ororilor războiului, au băgat sume uriașe de bani în propriile buzunare și au trăit o viață de lux.

Conform unui înalt oficial guvernamental, Oleg Nemchinov, printre cei demiși sunt:

  • Procurorul general adjunct Oleskiy Symonenko
  • Ministrul adjunct al dezvoltării comunităților și teritoriilor Ivan Lukeryu
  • Viceministrul Dezvoltării Comunităţilor şi Teritoriilor Viaceslav Negoda
  • Ministrul adjunct al politicii sociale Vitaliy Muzychenk
  • Și guvernatorii regionali din Dnipropetrovsk, Zaporizhzhia, Kiev, Sumy și Herson

Ministerul Apărării a anunțat anterior demisia ministrului adjunct Vyacheslav Shapovalov, care era responsabil cu sprijinul logistic al armatei. El a fost acuzat că a semnat contracte pentru alimente la prețuri umflate. De exemplu, ministerul a cumpărat ouă la 17 grivne bucata, în timp ce prețul mediu al unui ou la Kiev este de aproximativ 7 grivne.

Dacă avem în vedere că ministerul a semnat contracte pentru echivalentul a 328 de milioane de euro pentru aprovizionarea militarilor pentru anul 2023, ne putem imagina câți bani au mers către furnizori dubioși, cu care probabil este încurcat și ministrul.

Mai este și șeful adjunct al guvernului Zelenskyi, Kyrylo Timosenko, care a fost acuzat că are un stil de viață luxos dubios în timpul războiului. Locuiește în vile de lux, conduce mașini de top și face excursii scumpe în străinătate (de exemplu, o vacanță de iarnă în Spania, în timp ce războiul face ravagii acasă). Unul dintre motivele pentru care oficialilor guvernamentali li s-a interzis acum să plece în vacanţă în străinătate.

Timosenko a fost implicat în mai multe scandaluri în timpul mandatului său, inclusiv în octombrie anul trecut, când a fost acuzat că a folosit o mașină donată Ucrainei în scopuri umanitare.

Dar, de la începutul lunii decembrie, ziarele locale ucrainene, supărate de stilul de viață luxos al liderilor ucraineni în acest moment critic când zeci de milioane sunt fără energie electrică pe fondul bombardamentului aerian rusesc asupra rețelei electrice a națiunii, au început să confirme că Timosenko a condus mașini sport de ultimă generație, cazându-se în locuri luxoase unde prețul este de la 10.000 la 25.000 USD pe lună.

Miliardele de euro și dolari din ajutorul occidental pentru Ucraina sunt, evident, foarte bine cheltuite… Câte milioane din aceste fonduri au fost deja deturnate de elitele politice și militare și câte milioane sunt încă deturnate? Acolo unde banii curg râu, crește și lăcomia.

Etichete: corupție | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading