Autorităţile sanitare din Danemarca s-au arătat îngrijorate de riscul de a vedea spitalele copleşite de recenta înmulţire a cazurilor de COVID-19 în această ţară unde cu o lună în urmă au fost ridicate ultimele restricţii antiepidemice, relatează AFP.

”Cu riscul de COVID-19, al gripei şi altor boli infecţioase, riscăm să supraîncărcăm spitalele (…) Deja constatăm că spitalele ţării sunt foarte încărcate şi personalul sub presiune”, a atenţionat directorul Agenţiei naţionale de sănătate daneze.

Au fost confirmate 4585 de noi cazuri de COVID-19 în 12 noiembrie în această ţară cu circa 5,8 milioane de locuitori iar trendul este crescător. Acesta reprezintă un număr record de la începutul pandemiei. Cel mai mult a avut 4504 cazuri pe zi în 18 decembrie 2020.


Cu toate acestea, îngrijorările nu par întemeiate deoarece:

  • spitalizările sunt de 313 acum față de 919 în decembrie în vârful pandemiei
  • decesele sunt de numai 39 fața de 136

Lider în introducerea certificatului verde încă din primăvară, Danemarca a scos acest document din circulaţie pe 10 septembrie, când numărul noilor cazuri de COVID-19 era de patru ori mai mic ca în prezent.

Având în vedere noile evoluţii, Ministerul Sănătăţii danez a anunţat că a ”cerut Comisiei privind epidemiile să evalueze măsurile pertinente pe care le-ar indica în situaţia actuală” cu toate că decesele și cazurile foarte grave sunt foarte puține. Numărul mare de pozitivi reprezintă probabil asimptomaticii si cazurile foarte ușoare. Deci, exact ce s-a dorit și ni s-a transmis până acum.

Circa 85,9% dintre danezii cu vârste de peste 12 ani sunt vaccinaţi anti-COVID-19 cu schema completă. Pare momentul potrivit să se spună public că vaccinul nu oprește transmiterea infecției.