De ce donează România dar și Europa vaccinuri anti-COVID-19 Vietnamului

by | 7 Sep 2021 | Extern

Săptămâna trecută, Italia și România au devenit țările europene cu cele mai recente donații de vaccinuri anti-COVID-19 către Vietnam. În ultimele săptămâni, Polonia, Republica Cehă, Ungaria și Franța au oferit vaccinuri pentru Hanoi. Se estimează că țările UE au donat sau au promis până acum un total de 2,6 milioane de vaccinuri Vietnamului, un jucător major în politica asiatică, scrie Pakistan Christian TV, preluată de Rador.

În plus, Vietnamul este cel mai mare beneficiar de vaccinuri donate de programul COVAX, care a primit aproape o treime din toate fondurile UE prin inițiativa „Team Europe”. „Este probabil ca țările europene să aibă un set diferit de criterii care combină interesul național cu altruismul”, a declarat Carl Thayer, profesor emerit la Universitatea New South Wales din Australia. „Donarea de vaccinuri anti-COVID Vietnamului este un răspuns logic la aceste impulsuri.”

Lee Hong Heep, șeful Programului de studii pentru Vietnam din cadrul ISEAS-Yusof Ishak, a declarat că oficialii vietnamezi din țară și din străinătate au fost foarte activi în a pleda pentru donațiile de vaccinuri.

Există, de asemenea, sentimentul că europenii returnează acum ajutorul caritabil pe care Vietnamul l-a dat atunci când epidemia a izbucnit în țările lor, anul trecut. „La începutul pandemiei, când Europa se afla într-o situație mai gravă, Vietnamul a donat echipamente de protecție și măști multor țări, inclusiv țări europene”, a declarat Huong Lei Tho, analist senior la Institutul australian pentru Politici și Strategii.

În aprilie 2020, de exemplu, Vietnamul a donat peste 550.000 de măști Franței, Germaniei, Italiei, Spaniei și Marii Britanii. Pe măsură ce epidemia s-a răspândit în Europa, multe asociații de prietenie vietnameze și grupuri de diaspora din Europa au jucat, de asemenea, un rol major.

Grupurile vietnameze au fost deosebit de active în țări precum Republica Cehă, Franța, Germania și Polonia, care au cele mai mari comunități vietnameze din diaspora din Europa. Toate aceste patru țări au donat acum vaccinuri Vietnamului.

Dar analiștii cred că guvernele europene nu sunt motivate doar de altruism. Uniunea Europeană are un interes economic în a ajuta Vietnamul să se refacă după epidemie cât mai repede posibil, iar acest lucru necesită o vaccinare masivă. Vietnamul este acum al 15-lea partener comercial al Uniunii Europene și cel mai mare din Asia de Sud-Est, o regiune a lumii în care Bruxelles-ul este preocupat să dezvolte interese economice și geopolitice. Acordul de liber schimb UE-Vietnam – al doilea acord comercial semnat de Bruxelles cu țările din Asia de Sud-Est, după precedentul acord de liber schimb cu Singapore – a intrat în vigoare la mijlocul anului 2020.

Vietnamul este un opozant ferm al activității agresive a Chinei în Marea Chinei de Sud, Hanoiul și Beijingul revendicând același teritoriu disputat. Țări precum Germania și Franța au luat recent parte la exerciții de libertate navală, în timp ce Bruxelles-ul urmează să lanseze, luna aceasta, un document de strategie privind zona Indo-Pacific. O prietenie puternică și durabilă cu Vietnamul este cheia ambițiilor UE în regiune.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading