Discursul lui Roger Waters, Pink Floyd, în care cere pace, primit cu critici violente

by | 10 Feb 2023 | Extern

Roger Waters, cofondatorul faimoasei trupe britanice de rock progresiv Pink Floyd, s-a confruntat cu critici dure în rețelele sociale după ce a folosit apariția la Consiliul de Securitate al ONU pentru a descrie invadarea Ucrainei de către Rusia ca fiind ilegală, dar „nu neprovocată”.

Atacul verbal la adresa lui Waters vine și ca răspuns la publicarea unui interviu anterior acordat de Waters ziarului german Berliner Zeitung (publicat și pe site-ul artistului), în care a cerut pace și a spus că politicienii occidentali ar trebui să încerce să înțeleagă mai bine motivațiile lui Putin.

„Putin a lansat atacul l-a lansat pe baza unor motive care, dacă le-am înțeles bine, sunt: 1. Vrem să oprim potențialul genocid al populației vorbitoare de rusă din Donbas. 2. Vrem să luptăm împotriva nazismului în Ucraina”, a spus Waters în interviu.

Waters l-a descris și pe Joe Biden drept „criminal de război” pentru că a furnizat arme Ucrainei.

În discursul susținut miercuri (prin video live) în fața Consiliului de Securitate al ONU Waters a  cerut din nou pacea în Ucraina.

Muzicianul englez, descris anterior de ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, drept „unul dintre cei mai proeminenți activiști ai mișcării anti-război contemporane”, a declarat oficialilor ONU de la New York că invazia Ucrainei nu a fost lipsită de provocare și a criticat acțiunile întreprinse de ambele părți ale conflictului.

„Invazia Ucrainei de către Federația Rusă a fost ilegală. O condamn în cei mai puternici termeni posibil”, a spus el. „De asemenea, invazia rusă a Ucrainei nu a fost neprovocată, așa că îi condamn și pe provocatori în cei mai puternici termeni posibil.”

„Care sunt obiectivele voastre?” i-a întrebat pe reprezentanții prezenți, adăugând „Ce este oala de aur de la capătul curcubeului? Profituri mai mari pentru industriile de război? Mai multă putere la nivel global? O parte mai mare din tortul global? Este Mama Pământ o prăjitură de înghițit? O parte mai mare din tort nu înseamnă mai puțin pentru toți ceilalți?”

Waters a continuat exprimându-și îngrijorarea pentru viitorul planetei într-un conflict militar:

„Războaiele voastre vor distruge planeta care este casa noastră și, împreună cu orice altă ființă vie, vom fi sacrificați pe altarul a două lucruri; profituri din război pentru a căptuși buzunarele celor foarte, foarte puțini și marșul hegemonic al unui imperiu sau altul către dominația unipolară a lumii. Vă rugăm să ne asigurați că aceasta nu este viziunea dvs. pentru că nu există un rezultat bun pe acest drum. Drumul acela nu duce decât la dezastru.”

În încheierea discursului său, Waters a cerut „o încetare imediată a focului” și ca elita globală „să renunțe la cursa înarmărilor și războiul perpetuu ca modus operandi acceptat”.

„Putem înceta să risipim toate resursele noastre prețioase în război. Ne putem hrăni copiii, îi putem ține de cald. S-ar putea chiar să învățăm să cooperăm cu toți frații și surorile noastre și chiar să salvăm casa noastră frumoasă care este planeta, de la distrugere. Nu ar fi frumos?” a îndemnat Waters.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a criticat ferm remarcile lui Waters în propriul discurs adresat consiliului. „Ce trist pentru foștii săi fani să vădă că el este doar o altă cărămidă în zidul dezinformarii și propagandei rusești”, a spus el camerei. „Continuați să cântați la chitară, domnule Waters”, a adăugat diplomatul. „Ți se potrivește mai mult decât să dai curs consiliului de securitate despre cum să-și facă treaba. Fără porci zburători aici, vă rog.”

Waters a fost atacat vehement și de fostul său coleg de trupă David Gilmour care l-a catalogat drept putinist.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading