Dispută între avioanele de luptă turcești și grecești

by | 1 Sep 2022 | Extern

Presa de stat turcă Anadolu, citată de Aljazeera, a acuzat armata elenă că a desfășurat o „acțiune ostilă” pe 23 august, făcând referire la surse din Ministerul Apărării. Aceasta este cea mai recentă dintre mai multe afirmații ale Turciei conform cărora Grecia acționează agresiv.

Se pare că o bază grecească din Creta a folosit radarul sistemului său de rachete S-300 de fabricație rusă pentru a pute ținta pe avioanele turcești F-16 care, potrivit publicației turce, zburau în spațiul aerian internațional, la 3.000 de metri altitudine. Țintirea unei aeronave în acest mod este clasificată drept o acțiune ostilă în conformitate cu regulile NATO.

La rândul lor, televiziunea greacă ERT a susținut că plângerea turcă este lipsită de temei, citând Ministerul Apărării al țării.

Se pare că Ministerul grec al Apărării a notificat NATO și SUA despre incident, oferind un lanț de evenimente diferit de cel susținut de Turcia. Potrivit versiunii lor, autoritățile elene au fost alertate cu privire la prezența bombardierelor americane B-52, dar nu de însoțirea acestora de către avioanele turcești, despre a căror prezență Grecia nu a fost niciodată anunțată. Prin urmare, au fost dislocate patru avioane grecești pentru a le respinge pe cele turcești, ceea ce au reușit să facă.

Se pare că tensiunile vor continua să crească, ancorate în dispute teritoriale istorice, în curs de desfășurare și stimulate de prezența rezervelor de energie în estul Mediteranei, lucru deosebit de important, deoarece doar una dintre cele două țări va găzdui o conductă de gaz natural care va pleaca din Israel pentru a deservi restul Europei.

Etichete: Grecia | Turcia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading