Dorința lui Trump împlinită: Germania va mări în sfârșit bugetul apărării

by | 2 Mar 2022 | Extern

Germania și-a ridicat interdicția de a vinde arme Ucrainei și s-a angajat să îndeplinească, în sfârșit, cerințele NATO de cheltuieli pentru apărare, după invazia rusă, într-o mișcare care justifică criticile de lungă durată din partea fostului președinte american Donald Trump.

După ani de evitare în a-și îndeplini obligațiile NATO, Germania, prima puterea economică a Europei, a aprobat cheltuirea a cel puțin 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare.

La sfărșitul săptămânii, în fața Bundestag-ului, cancelarul Olaf Scholz a spus: „De acum înainte, mai mult de 2% din PIB-ul nostru va fi investit în apărarea noastră”, anunțând că guvernul german va angaja încă 100 de miliarde de euro în bugetul din acest an pentru armata germană.

Deși Germania și-a crescut cheltuielile pentru apărare în ultimii ani, nu a reușit să atingă pragul NATO, cheltuind doar 1,53% pentru apărare anul trecut, potrivit cifrelor NATO.

Starea forțelor armate germane a fost criticată săptămâna trecută de șeful armatei, Alfons Mais, care a scris că „armata pe care o conduc, este mai mult sau mai puțin operativă”.

„Opțiunile politice pe care le putem oferi în sprijin Alianței Nato sunt extrem de limitate. Cu toții am văzut-o venind [atacul asupta Ucrainei] și nu am putut să aducem argumente pentru a trage și pune în aplicare concluziile anexării Crimeei. Asta nu este bine! Sunt [deranjat]!” a continuat şeful armatei.

Germania a fost mult timp criticată pentru eșecul în a-și îndeplini obligațiile NATO, iar în același timp, de a trimite miliarde în Rusia în schimbul gazelor naturale.

În iulie 2018, președintele american Donald Trump a spus: „Este foarte trist când Germania încheie un acord masiv de petrol și gaze cu Rusia, ar trebui să ne ferim de Rusia, iar Germania merge și plătește miliarde și miliarde de dolari pe an către Rusia. Protejăm Germania, protejăm Franța, protejăm toate aceste țări.”

„Plătim mulți bani pentru a proteja, asta se întâmplă de zeci de ani… este foarte nedrept pentru SUA, este foarte nedrept pentru contribuabilii noștri… aceste țări trebuie să intensifice acest lucru, nu peste o perioadă de zece ani, ci imediat.”

Președintele Trump a mai comentat că, din cauza gazului rusesc, Germania a devenit „captivă” regimului lui Putin. După ani de controverse, guvernul german a decis în sfârșit să blocheze deschiderea conductei Nord Stream 2 săptămâna trecută.

Într-un interviu exclusiv pentru Breitbart, ambasadorul american de atunci în Germania, Richard Grenell a descris angajamentul Germaniei față de NATO drept „nefericit”, spunând: „Germania este cea mai mare economie din Europa. Ei și-au luat un angajament față de NATO și ar trebui să fie serioși în privința acestui angajament; este o instituție multilaterală care garantează aliații, garantând libertatea.”

Pe lângă faptul că Germania și-a îndeplinit cerințele de apărare, Germania și-a anulat și vechea interdicție privind trimiterea sau vânzarea de arme în zonele de conflict. Cancelarul Scholz a declarat că Germania va expedia 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer în zilele următoare.

Guvernul german a ridicat, de asemenea, interdicția Estoniei și Țărilor de Jos de a transporta muniții de fabricație germană în Ucraina, după ce a blocat anterior transporturile.

Săptămâna trecută, Germania a fost ridiculizată din cauza pachetului mult defăimat de 5.000 de căști, care a sosit la doar două zile după ce Vladimir Putin a lansat o invazie în Ucraina. Când ajutorul a fost anunțat, primarul Kievului și fostul campion de box Vitali Klitschko a spus în batjocură: „Ce fel de sprijin va trimite Germania în continuare? Perne?”

Comentând schimbarea din partea guvernului său, Scholz a spus parlamentului german: „Trebuie să sprijinim Ucraina în momentul în care are nevoie disperată”, adăugând: „Nu a existat un alt răspuns posibil la agresiunea lui Putin”.

Etichete: Germania | Trump

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading